Brodski podovi

Vrsta podnih obloga koje su svoji naziv dobile zahvaljujući svojem izgledu, koji podsjeća na brodske palube velikih i malih brodova. Zbog svog karakterističnog izgleda i boja odmah su prepoznatljivi, te se s lakoćom uklapaju u bilo koji stan ili kuću, zbog čega su jako poželjna i tražena vrsta parketa.

Izrađuju se od mnogo različitih vrsta drva, kao što su hrast, jasen, smreka ili bor. Dakako, mogu se koristiti i druge, egzotične vrste drveta, kako bi ste dobili drukčiji izgled koji će vam biti ljepši. Brodski podovi su karakteristični po tome što imaju nekoliko različitih slojeva drveta.

Obično ih imaju u prosjeku oko tri do šest slojeva, koji će osigurati bolje provođenje i zadržavanje topline, zvučnu izolaciju, čvrstoću, stabilnost, dugotrajnost i estetski ugođaj prostoriji u kojoj se nalaze.

Karakteristični su po svom izgledu koji podsjeća na brodske palube, koje između dugih dasaka parketa imaju malo veći razmak od tradicionalnih parketa..

Kao i kod svih ostalih vrsta parketa, potrebno je voditi računa o obradi drva, kako ne bi pri postavljanju ili zbog vanjskih utjecaja došlo do oštećenja i pucanja drva. Nakon izrade i brušenja podnih obloga, brodski parket je preporučljivo termički obraditi i premazati uljima i lakovima.

Karakteristike brodskog poda

Također se mogu nabavljati u veći dužinama tzv. brodski pod, mogu biti nauljeni, lakirani, pripremljeni za direktno polaganje i sl. .

Način obrade brodskog poda

Termičkom obradom se drvo isušuje uz pomoć vodene pare, zbog koje se drvu mijenjaju i poboljšavaju prirodna svojstva brodskog poda. Zahvaljujući termičkoj obradi, drvo postaje otpornije na vlagu, smanjuju se pukotine i nabori u drvu, preostala vlaga unutar drva se ravnomjerno raspoređuje, lakše ga se oblikuje, te se mijenja boja samog drva u tamnije nijanse. Uz to, premazivanjem raznim lakovima i uljima dodatno se mogu poboljšati svojstva brodskih podova. Drvo može dobiti drukčije nijanse boje, te ga lakovi mogu zaštititi od vanjskih utjecaja, kao što su lakovi, fizička oštećenja i nametnici. Brodski pod s kvalitetnim lakom je moguće postaviti u kuhinju ili kupaonicu, bez straha da će parket upiti vodu i deformirati se ili istruliti. Brodski podovi se proizvode s već predodređenim utorima na daskama koje olakšavaju postupak postavljanja u bilo koju prostoriju i znatno ga olakšavaju. Čak i ljudi s relativno malo iskustva će ih bez većih poteškoća moći postaviti u svoj dom.

Similar Posts