mramorni pod

Mramorni kameni pod, prednosti & nedostatci

Postoji više različitih mitova o kamenim podovima, neki vjeruju da ih je lako oštetiti, drugi da ih je teško čistiti. Neki ljudi tvrde da ih nema u dovoljno različitih stilskih varijacija boje i uzoraka. Mramorni pod nekako je uspio izbjeći sve ove zablude. Mramorni pod odličan je izbor iz više razloga.

Mramorni pod dio je maštovite vizije savršenog doma. Vrući ljetni dani provedeni u hladu ugodne terase popločene mramorom. Upravo je je ta vizija kamena koji nježno hladi tokom vrućih ljetnih mjeseci jedna od osnovnih prednosti mramornog poda.

Nalazimo ga u velikom broju domova smještenih u područjima tople klime. Kvaliteta i različite završne obrade mramora zajedno sa poznatim mramornim šarama (mramorni uzorak) uzrok su činjenici da mramor nikada ne izlazi iz trenda.

Mramorni pod je izdržljiv

Mramor, kao materijal za oblaganje podova začuđujuće je izdržljiv. Kada ga prvi put postavite trebate ga zaštiti sa odgovarajućim sredstvom za brtvljenje. To će sredstvo u pravilu izdržati 10 godina a nakon toga trebate ponoviti postupak zaštite.

Pravilno zaštićeni mramorni pod izdržati će sva prolijevanja različitim oštrim, kiselim tekućinama, no naravno čim nešto prolijete po mramoru to trebate odmah i obrisati.

Ukoliko ga oštetite na neki drugi način, pozovite stručnjake za čišćenje kamenih podova. Osim što ga trebate držati čistim, mramor ne treba održavati na neki drugi poseban način. Vlažna krpa i topla voda sasvim su dovoljni.

Kada brišete mramorni pod nemojte koristiti uobičajena sredstva za čišćenje podova, ukoliko niste sigurni koje sredstvo upotrijebiti, koristite samo ona koja na sebi imaju oznaku “za čišćenje mramornih podova”

Mramorni pod u dnevnoj sobni

Održavanje mramornog poda

Mramor ima mali broj nedostataka. Jednom kada ga stručna osoba postavi ostati će na mjestu dugi niz godina. Neće se izdizati poput keramičkih pločica koje kroz fuge napada vlaga. Mramor mogu oštetiti prolivene kisele tekućine, no to je problem koji se javlja kod svih podova. Iako ugodno rashlađuje ljeti, zimi nekada mramor može cijelu kuću učiniti hladnom. Kako bi to izbjegli postavite na njega tepihe koji su sa donje strane presvučeni jutom.

Prednosti i nedostaci mramornog poda

Mramorni kameni podovi popularan su izbor za mnoge poslovne i stambene prostore. Poznate su po svojoj ljepoti, izdržljivosti i bezvremenskoj eleganciji. Međutim, kao i svaki podni materijal, mramorni podovi imaju svoje prednosti i nedostatke.

Mramorni pod u kuhinji

Prednosti mramornog poda

Jedna od glavnih prednosti mramornih podova je njihova trajnost. Mramor je prirodni kamen koji je vrlo tvrd i otporan na ogrebotine i mrlje. Pogodan je za područja s velikim prometom i može izdržati velika opterećenja. Mramorni kameni podovi također su otporni na vatru, što ih čini odličnom opcijom za kuhinje ili kamine.

Još jedna prednost mramornih podova je njihova estetska privlačnost. Mramor dolazi u raznim bojama i uzorcima, što ga čini svestranom opcijom za podove. Može nadopuniti bilo koju shemu dizajna, od tradicionalnog do modernog. Mramorni kameni podovi također su poznati po svom prirodnom sjaju i blještavilu, što svakom prostoru može dodati luksuzan dojam.

Mramorni kameni podovi također su relativno jednostavni za održavanje. Mogu se pomesti, usisavati ili brisati, što ih čini idealnim izborom za područja koja zahtijevaju često čišćenje. Osim toga, mramor je prirodni kamen koji je otporan na bakterije i klice, što ga čini higijenskom opcijom za komercijalne prostore, kao što su bolnice i restorani.

Mramorni pod u hodniku

Nedostaci mramornog poda

Međutim, mramorni kameni podovi imaju i neke nedostatke. Jedan od glavnih nedostataka je što su skupi. Mramor je prirodni kamen koji se vadi, reže i polira, što ga čini skupom opcijom. Osim toga, mramor je porozan kamen, što znači da može ostaviti mrlje ako nije pravilno zatvoren i održavan. Mramorni podovi također mogu biti skliski kada su mokri, što može predstavljati sigurnosni problem.

Mramorni kameni podovi lijepa su i izdržljiva opcija za poslovne i stambene prostore. Otporne su na ogrebotine i mrlje, prirodnog sjaja i sjaja te se relativno lako održavaju. Međutim, oni su skupi i mogu ostaviti mrlje ako nisu pravilno zapečaćeni i održavani. Osim toga, mogu biti skliske kada su mokre. Prije donošenja odluke važno je odvagnuti prednosti i nedostatke te razmotriti specifične potrebe i zahtjeve prostora.

Fotografija Ivan Bertolazzi

Similar Posts