Koji kamen izabrati ?

Nekoliko je stvari o kojim morate razmišljati kada se odlučite za kameni pod. Naglasiti ćemo sada osnovne karakteristike kamena na koje trebate paziti. Saznajte više o izdržljivosti, završnoj obradi, bojama, veličinama i vrsti majstora koji će vam postavljati kameni pod.

Izdržljivost

Izdržljivost, iako je očito da je kamen izdržljivi materijal ipak trebate paziti prilikom svojeg izbora jer nije svaki kamen isti. Kamen varira u svojoj gustoći. Naravno, što je kamen veće gustoće to mu je i izdržljivost veća, manje tvrde vrste možete koristiti za podnožja kamina i ostala mjesta gdje trebate kamen rezati u posebne oblike. Bazično gledano kamen iz Turske, Španjolske i i Portugala ima manju gustoću te će ga iz tog razloga kasnije biti teže održavati i čistiti. Sedrene vrste kamena su prilično jeftine no nisu pogodovne za mjesta gdje treba doći kamen veće gustoće. Sedra je materijal koji po svojoj prirodi ima rupe u površini. Kamenolomi će popuniti te rupe sa ostatkom materijala (što im onda daje i konačni izgled uzorka) no te će se rupe sa vremenom početi proširivati i u sebi nakupljati nečistoće koje ćete trebati čistiti.

Završna obrada

Završna obrada, veliki napredak u obradi kamena tokom zadnjih godina daje vam nebrojene opcije završne obrade kamena. Važno je da završnu obradu kamena koja određuje njegov konačni izgled definirate ovisno o prostoriji gdje ćete ga koristiti.

Stil i boja, danas je moguće dobiti kamen u različitim nijansama boje. Na boju se dodatno može utjecati i završnom obradom. Jedini način na koji možete biti potpuno sigurni da neće pogriješiti je taj da uzmete uzroke kamena koji Vam se sviđa i donesete ga na mjesto gdje ga namjeravate ugraditi. Tek ćete tada, kada kamen izložite osvjetljenju koje će biti na licu mjesta vidjeti njegovu pravu nijansu. Često kamen u dućanu ne izgleda isto kao kada ga donesete kući..

Veličina, danas su kamene pločice ili ploče dostupne u različitim veličinama. Potrebno je dobro izabrati odgovarajući format koji će se dobro slagati sa ostalim elementima uređenja poput kuhinjskog namještaja, boja zidova i sl.

Uklapanje u okolinu Vašeg doma posebno je važno ako se odlučite za kamene mozaike.

Izaberite pravog majstora

Postavljanje, svakako za postavljanje kamen izaberite osobu koja je za to stručna. Iako će vam svaki keramičar tvrditi da on može kvalitetno postaviti kameni pod ipak izaberite osobe kojima je to osnovna djelatnost.

Jednom krivo postavljeni kameni pod teško ćete moći popraviti i uopće nije nevažno kako će on izgledati. Budući da kamen traje vječno moglo bi vam se dogoditi da do kraja života promatrate grešku svojeg keramičara, to nije nimalo ugodno.

Similar Posts