Održavanje kamenog poda

Što god da posjedujete, to na neki način posjeduje Vas. Bilo da se radi o nakitu, odjeći, knjigama ili dijelovima Vaše kuće. Kada već spominjemo kuće ono što svima prvo pada na pamet je čišćenje i održavanje doma.

Pod je veliki dio svake kuće i prilično brzo se prlja, budući da ljudi koji ulaze u Vaš dom sa sobom donose i prljavštinu na svojoj obući. Ovo je posebice opasno ako se radi o kamenom podu, njega je vrlo lako zaprljati. Iz tog razloga trebate usvojiti naviku redovnog čišćenja kamenog poda.

Ako je Vaš pod izrađen od prirodnog kamena trebate ga dobro čuvati. Postavljanje takvog poda zahtjeva priličnu novčanu investiciju i ako pod nećete pravilno održavati Vaša će investicija brzo propasti. To nikako ne bi smjeli dopustiti. Sa primjenom pravilnih metoda čišćenja i održavanje kamenog poda to Vam se neće dogoditi. Donosimo nekoliko savjeta održavanju kamenog poda.

Vaši su osnovni neprijatelji prljavština, blato i sitni pijesak. Oni mogu poprilično uništiti kameni pod posebice ako je izrađen od prirodnog kamena. Čestice pijeska dovoljno su sitne i čvrste te mogu jako izgrebati pod.

Osnovni savjet je redovno čišćenje prljavštine metlom i krpom. Prašinu trebate redovno brisati krpom a u tome vam može pomoći i klasični usisavač. No prilikom korištenja usisavača trebate biti oprezni kako ne bi njegovim nastavkom izgrebali pod.

Srećom po Vas danas moderni usisavači dolaze sa različitim nastavcima pa upotrijebite onaj koji je najmanje agresivan prema strukturi vašeg kamenog poda. Korištenje usisavača posebno se preporuča za kutove koje je teško očistiti na druge načine…

Nemojte biti površni u održavanju

Jedan od trikova za zaštitu kamenog poda je i postavljanje tepiha ili staza na ulasku u kući. Na taj način se će oni na sebe preuzeti veliku količinu prljavštine sa obuće Vaših ukućana i gostiju.

No nemojte biti površni, iako će tepih na sebe preuzeti dosta prljavštine to nikako ne znači da ne trebate i dalje redovno čistiti.

Redovno brisanje Vašeg poda ga ne čini samo čistim već ga i polira što mu daje sjaj novog. Ako svoj pod budete pazili on će Vam trajati godinama i uvijek će izgledati kao da je tek postavljen.

Similar Posts