Parket u kupaonici

Dugo se vjerovalo da parketi i voda ne idu zajedno, a do nedavno, to je bilo i istinito. U današnje vrijeme moguće je imati vodootporne parkete u kupaonicama bez straha da će se zbog vlage upropastiti u kratkom roku. Naravno, kod takvih podova ipak je potrebno pridržavati se nekih pravila i održavati ih kako ipak ne bi došlo do oštećenja.

Za izradu takvih parketa najbolje je koristiti drva poput hrastova, tikovine te druga drva s orašastim plodovima zbog njihove prirodne otpornosti na vlagu. Također je moguće koristiti egzotična drva poput Jatuba (brazilska trešnja), Doussie i Merbau zbog istih razloga, dok drva poput lipe bi trebalo izbjegavati za takve površine.

Optimalni uvjeti za parkete u kupaonicama su 20-22 stupnjeva Celzijevih, te vlažnost zraka od 70%. Zbog toga, potrebno je povremeno provjetriti prostoriju u kojoj se nalazi parket. Čak i ako se parket smoči, pravovremenim brisanjem će se spriječiti bilo kakva moguća oštećenja.

Prije polaganja parketa, potrebno je dijelove premazati posebnim uljem koje će sprječavati upijanje vode u parket. Proizvode se od akrilne smole, suncokretovog i čičkovog ulja, te lanenog ulja i mineralnih komponenata. .

Smola za parkete

Akrilna smola štiti parkete zaštitnim slojem, te ih čini otpornim na udarce, ogrebotine i tekućine, te se preporuča za sve koji žele imati čvrste i otporne podove koji su k tome lako održivi. Čiste se pomoću suhe krpe, metle ili usisivača prašine, ili pomoću posebnog laka u slučaju potrebe.

Ulja se upijaju u gornji sloj

Suncokretovo i čičkovo ulje upijaju se u gornji sloj parketa, te ga tako očvršćavaju i naglašavaju njegovu prirodnu ljepotu. Preporučuju se za svakoga tko traži savršenu sredinu između prirodnog izgleda i lakog održavanja. Održavaju se pomoću suhih krpa i usisivača, vlažnom krpom ili ponovnim obnavljanjem gornjeg pokrivača uljem.

Laneno ulje s mineralnim komponentama prodire duboko u drvo te ga štiti od prljavštine i isušivanja. Za razliku od drugih zaštita, laneno ulje ne zatvara drvene pore, te tako drvo može disati. Preporučuje se za one koji žele najskuplje i prirodne parkete. Održavanje se radi pomoću suhih krpa, usisavača, mokrih krpa te ponovnim nanošenjem zaštitnog sloja.

Similar Posts