paunov rep

Pakistanski tepisi

U Pakistanu se vuneni tepisi izrađuju još od kasnih četrdesetih godina. Bukhaea je najzamjetniji pakistanski dizajn koji se sastoji od niza spojenih cvjetnih uzoraka izvezenih u više različitih boja i različitim kvalitetama. Cijene ovakvih tepiha su uglavnom umjerene.

Povijest pakistanskih tepiha

Pakistanski tepisi imaju dugu i bogatu povijest koja seže stoljećima unazad. Umjetnost izrade tepiha u Pakistanu može se pratiti do civilizacije doline Inda, koja je cvjetala u regiji prije više od 4000 godina.

Najraniji poznati primjeri pakistanskih tepiha su Pazyryk tepisi, koji su otkriveni u planinama Altaj u Sibiru 1940-ih. Vjeruje se da su ovi tepisi, koje su izrađivali stari Skiti i datiraju iz 5. stoljeća prije Krista, napravljeni u današnjem Pakistanu. Tepisi iz Pazyryka poznati su po svom zamršenom dizajnu i visokoj razini izrade te se smatraju jednim od najboljih primjera drevne izrade tepiha na svijetu.

Tijekom mogulske ere (od 16. do 19. stoljeća), izrada tepiha u Pakistanu je cvjetala i industrija je postala važan izvor prihoda za regiju. Poznato je da su mogulski carevi naručivali složene tepihe za svoje palače, a umijeće izrade tepiha prenosilo se s generacije na generaciju.

U 20. stoljeću pakistanski su tepisi stekli međunarodno priznanje zbog svoje kvalitete i izrade. Danas je Pakistan jedan od vodećih proizvođača ručno tkanih tepiha u svijetu, s reputacijom da proizvodi neke od najboljih i najljepših tepiha na svijetu. Pakistanski tepisi poznati su po svom zamršenom dizajnu, živim bojama i visokoj razini izrade te su vrlo traženi od strane kolekcionara i dekoratera diljem svijeta.

Pakistanski tepisi danas

Danas su pakistanski predioci tepiha uglavnom poznati po 16/18 kvaliteti tepiha. Plemenski tepisima sa kavkaskim dizajnom te Agra i Peshawar tepisima najčešće su vrste pakistanskih tepiha koje danas možete pronaći na tržištu. Mogu se pronaći umjetno bojeni tepisi kao i oni bojeni prirodnim bojama.

Izrada

Pakistanski tepisi najčešće su izrađeni od kvalitetne vune sa modernim bojama ugrađenim u tradicionalni perzijski cvijetni uzorak. Kvalitetno tkanje zasniva se na kvaliteti perzijskij tepiha. Pakistanski tepisi predeni su perzijskim čvorovima i imaju obično imaju preko 200 čvorova što znači da je kvaliteta tkanja relativno visoka.

Materijali za izradu

Pakistanski tepisi su ručno tkani, a za njihovu izradu koriste se razni materijali. Najčešći materijali koji se koriste u proizvodnji pakistanskih tepiha uključuju vunu, pamuk, svilu i razna sintetička vlakna kao što su najlon i polipropilen.

Vuna je najrašireniji materijal u proizvodnji pakistanskih tepiha. Izdržljiv je, mekan i lako se boji, što ga čini idealnim materijalom za izradu tepiha. Vuna se dobiva od runa ovaca i često se miješa s drugim vlaknima kako bi se stvorio mekši i sjajniji završni sloj.

Pamuk je još jedan uobičajeni materijal koji se koristi u proizvodnji pakistanskih tepiha. Snažan je, izdržljiv i lako se boji, što ga čini popularnim izborom za izradu tepiha. Pamuk se također koristi kao podloga za pakistanske tepihe kako bi im dao dodatnu snagu i stabilnost.

Svila je luksuzan i skup materijal koji se često koristi u proizvodnji vrhunskih pakistanskih tepiha. Mekan je, sjajan i ima prekrasnu draperiju, što ga čini idealnim materijalom za stvaranje zamršenih i delikatnih dizajna.

U proizvodnji pakistanskih tepiha koriste se i sintetička vlakna poput najlona i polipropilena. Ova vlakna su jaka, izdržljiva i otporna na mrlje i trošenje, što ih čini popularnim izborom za područja s velikim prometom. Također su relativno jeftini i lako se boje, što ih čini isplativom alternativom prirodnim vlaknima.

Osim ovih materijala, pakistanski se tepisi također mogu izrađivati od raznih drugih materijala kao što su bambus, konoplja i juta. Ovi se materijali obično koriste kao materijali za podlogu ili za dodatnu teksturu i elemente dizajna.

Pakistanski tepisi izrađuju se od raznih materijala, od kojih svaki ima svoja jedinstvena svojstva i karakteristike. Specifični materijali koji se koriste u proizvodnji određenog pakistanskog tepiha ovisit će o željenom izgledu, osjećaju i cijeni konačnog proizvoda.

Boje, dizajn i uzorci pakistanskih tepiha

Većina sagova ove kvalitete obojena je kemijskim bojama, ali postoje i kvalitetni pakistanski tepisi koji su bojeni prirodnim bojama, ali oni su nešto skuplji. Unatoč tome što su skuplji pakistanski tepisi obojeni prirodnim bojama danas se vrlo dobro prodaju.

Dizajn i boje takvih tepiha podsjećaju na antikne perzijske tepihe prema kojima su i nastali. Pakistanski su tepisi uglavnom cvijetnih uzoraka u kojima prevladavaju smeđe i crvene boje, ali ima i drugih uzoraka.

Postoji nekoliko uobičajenih uzoraka koji se nalaze na pakistanskim tepisima, a neki od njih su:

Suza: Suza je česti uzorak na pakistanskim tepisima, a karakterizira ga dizajn u obliku suze sa zakrivljenim krajem. Ovaj uzorak inspiriran je indijskim i perzijskim motivima i često se može vidjeti na tradicionalnim pakistanskim tepisima.

Uzorak medaljona: Uzorak medaljona je kružni ili ovalni dizajn koji se često nalazi u središtu pakistanskih tepiha. Ovaj uzorak obično je okružen manjim uzorcima i motivima, poput cvijeća i životinja.

Cvjetni uzorak: Cvjetni uzorci vrlo su česti na pakistanskim tepisima, a obično se sastoje od zamršenih dizajna cvijeća i drugih biljaka. Ovi uzorci se mogu pronaći u različitim veličinama i oblicima i često su okruženi manjim uzorcima i motivima.

Geometrijski: Geometrijski uzorci također su uobičajeni na pakistanskim tepisima i uključuju različite oblike kao što su kvadrati, krugovi i trokuti. Ovi se uzorci mogu naći u raznim bojama i mogu se kombinirati s drugim motivima za stvaranje zamršenih dizajna.

Životinje: Životinjski motivi, kao što su slonovi, lavovi i paunovi, također se često nalaze u pakistanskim tepisima. Ovi motivi često su okruženi drugim dezenima i motivima, a mogu se naći u raznim veličinama i bojama.

Naslovna fotografija: Magda Ehlers

Similar Posts