vlažni podovi

Problemi s vlagom

Drveni podovi i vlaga – mogući problemi

Drvo konstantno prikuplja vlagu i tekućinu te ako se ta vlaga održava drvo može biti u svom prirodnom stanju maksimalne izdržljivosti, ali ako se količina vlage previše poveća, drveni podovi vam mogu početi stvarati probleme. Mogući problemi s vlagom Vidljivi problemi na površini drveta

Neki od problema s vlagom su vidljivi kao na primjer pukotine u drvetu ili odvajanja pločica ili dasaka, širenje drveta te stvaranje izbočina ili različitih neravnina u drvetu, te može čak odvajati drveni pod od podloge. Svi ti problemi jako šete samom podu i mogu biti opasni i povećati rizik od nezgoda i ozljeda. Problemi s vlagom ispod poda

Nisu svi izvori i problemi s vlagom vidljivi na drvenim podovima i njihovoj površini, a ako nisu vidljivi ne znači da nemaju posljedica. Ako imate drvenu podlogu, morate poznavati vlagu i drvene podloge i poda, i također morate testirati kako sve cijevi u zidovima ne cure. Betonske podloge ne znaće da nemože biti problema s podlogom Čak i s betonskom podlogom, ne znači da vlaga ne može biti problem. Ako se beton nije pravilno osušio prije postavljanja podova, vlaga će sigurno naštetiti drvenom podu, važno je precizno testirati betonsku podlogu. Problemi ne moraju biti trenutaćni Također voda koja dolazi ispod podloge ili uđe između poda i podloge može stvarati probleme preko vremena. Treba paziti na uređaje koji mogu puštati vodu, a vlaga također može dolaziti u obliku kondenzirane pare ili naravno vlage od nedovoljno osušene betonske podloge.

Moguće infestacije zbog vlažnog prostora

Osim štete koju vlaga stvara na drvetu, također može stvoriti i druge probleme, ti problemi su tako zvane srebrne ribice. Sitni smeđe-sivi ili srebrnkasti insekti bez krila koji narastu do 20ak milimetara. Srebrne ribice nastanjuju područja visoke vlažnosti i male količine osvjetljenja, tako da sva tamna područja u kojima se nakuplja vlaga su im privlačna. Hrane se primarno ugljikohidratima i tako mogu jesti papir, knjige, razne tkanine, mrtve insekte i čak ljepila ili šampone. Najbolje riješenje je tražiti pomoć stručnjaka Ako su se u vašem domu pojavile srebrne ribice, najbolje je naći profesionalnu osobu koja će ih se moći riješiti potpuno zato što većina insekticida i sličnih rješenja ubija samo određene insekte i neće ukloniti jajašca. Ako mislite da su razne zamke ili načini za uklanjanje insekata uklonile sve srebrne ribice, možda se varate, zato što se mogu uskoro vratiti.

Pazite na razinu vlage Ako imate drvene podove u stanu, a pogotovo kupaonici ili kuhinji, najbolje je da pazite na količinu vlage u prostorijama te da pazite na bilo kakva curenja uređaja ili moguće događaje zbog kojih bi se podovi mogli namočiti kako bi ste spriječili bilo kakve probleme i kako bi ste održali vaše drvene podove u najboljem stanju.

Similar Posts