Afganistanski tepisi

Afganistanski tepisi kako im ime govori dolaze sa područija Afganistana.. Sovjetska invazija Afganistana 1979. uzrokovala je da skoro 3 miliona Afganistanaca prebjegne u pakistan, a s njima je došla i poplava tepiha. Nakon niza previranja afganistanci se počinju vraćati u svoja sela i gradove u velikom broju, ali većina ih još uvijek preferira relativnu sigurnost pograničnih područija sjeverozapadnog Pakistana. Još uvijek se sagovi prodaju na tržnicama tepiha u Peshawaru ali u tim područijima je stranim kupcima teško i opasno poslovati.

Podjela Afganistanskih tepiha

Afganistanski tepisi dijele se načelno na one izrađene od strane afganistanskih predioca i onih izrađenih od strane Balouških predioca. Afganistanski sagovi visoke kvalitete izrađuju se u predilačkim centrima sjevernog Afganistana Heratu, Daulatabadu i Kunduzu, a Balouški u okolici Herata.

Veličina: mali tepihići i dugački uski tepisi od 25×35 cm na više. Obično se koriste kao ukrasi za vrata, prekrivači za sedlo ili prekrivači za životinje. Struktura: obično vunena pletena podloga sa srednje gustim tkanjem i čvrstom teksturom Boje i dizajn: moderni Afganistanski tepisi potiču od tepiha turkomanskog tipa koji su se generacijama izrađivali u Turkmenistanu. Boje su obično crvene sa ukrasima boje slonovače, crnie boje, i ponekad sa narančastim ili zelenim detaljima. Što se tiče dizajna obično se pojavljuju mali medaljoni ili redovi kvadratića.

Balouški tepisi

Veličina: Tepihići od oko 18×25 cm rijetko veći. Koriste se za bisage, kutije zaq posteljinu ili vrečice za sol. Struktura: obično vunena pletena podloga sa gustim tkanjem i mekom fleksibilnom teksturom. Boje i dizajn: Obično prevladavaju mračne i tamne boje, geometrijski oblici sa apstraktnim cvijetnim uzorcima.

Uzorci na tepisima

Postoji nekoliko uobičajenih uzoraka koji se mogu pronaći na afganistanskim tepisima, uključujući:

Medaljon: Ovo je čest motiv koji se nalazi na afganistanskim tepisima, a sastoji se od središnjeg dizajna okruženog manjim motivima. Medaljon je najčešće okružen bordurom koja može biti jednostavna i složena. Cijeli uzorci: Ovi tepisi imaju neprekinuti uzorak koji prekriva cijelu površinu tepiha, bez posebne žarišne točke. Geometrijski uzorci: Ovi se uzorci sastoje od ponavljajućih geometrijskih oblika, poput dijamanata, trokuta i kvadrata. Cvjetni uzorci: Ovi uzorci sadrže cvijeće, biljke i druge botaničke uzorke. Životinjski uzorci: Ovi uzorci prikazuju životinje, poput konja, deva i ptica. Plemenski uzorci: Ovi uzorci su pod utjecajem kulturnih i umjetničkih tradicija raznih plemena u Afganistanu.

Similar Posts