Tepisi – tepih

Tepisi – boje, materijali, uzorci Tepihe trebate birati na osnovu njegove izrade i kvaliteta materijala a ne po njegovom izgledu ili boji. Postoji mnogo tipova tepiha i svaki ima svoje karakteristike.

Danas je moguće birati između mnogo mogućnosti, i izabrati odgovarajući tepih za svaku namjenu. Iako je izbor boja, oblika i dizajna tepiha danas ogroman, trebate posvetiti pažnju unikatnoj izradi i konstrukciji, teksturi i uzorcima koji su idealni za prostor koji uređujete.

Osnovna razlika tepiha je u načinu izradi; ručno izrađeni tepisi i strojno izrađeni.

Vrste tepiha

Postoje moderni tepisi te klasični. Najcjenjeniji su dakako tepisi koji su ručno izrađeni jer za neke treba i to 2 godine vremena da se izrade.

U Iranu primjerice, tepih je najvrijednija stvar koju obitelj posjeduje, prenosi se iz naraštaja u naraštaj te što je tepih stariji to mu je cijena veća. Ručno izrađeni tepisi: – Berber vuneni tepisi – Afganistanski tepisiIndijski orijentalni tepisi – Pakistanski koje dijelimo na Bukhaea Royal i Mori – Iranski tepisi koji se dijele na Balutsch, Keshan, Ispahan, Qhom, Bahtair i Tarbri.

Materijali – vuna, svila

Što se materijala tiče ručno izrađeni tepisi uglavnom se rade od : vuna, pamuk, svila ( ili kombinacija svih tri materijala).

U modernom svijetu današnjice tepih više ne nosi ni duhovna ni religijska obilježja već mu je namjena uljepšati prostor te učiniti da podovi budu topliji.

Uz bogatoj ponudu tepiha – ručno i strojno izrađenih, – prirodnih ili umjetnih materijala (vlakana) – razlika u tkanju i čvoranju

lako ćete se odlučiti za odgovarajući tepih ili tepihe za Vaš dom ili prostor koji uređujete. Ako je tepih za Vas ipak preskupa investicija tepisoni mogli bi biti pravi izbor. Tepih staza za stepenice od prirodnih i dorživih materijala. Za drugi odabir podova i podnih obloga pogledajte: keramičke pločice, laminati, linoleum, parketi, podno grijanje, pluto.

Similar Posts