Vapnenački kameni pod

Vapnenac, jedna od najuobičajenijih vrsta sedimentnog kamena može se pronaći širom svijeta. Nastao je sporim odlaganjem sedimenta pod konstantnim pritiskom tokom više milijuna godina. Velika većina vapnenca je morskog podrijetla nastala uglavnom od biljnih, životinjskih i drugih organskih materijala koji su se taložili na morskom dnu pritisnuti težinom vode.

10% od sedimentnih stijena

Procjenjuje se da vapnenac čini 10% od svih sedimentnih stijena na zemlji. Kalcij karbonat je osnovni mineral prisutan u vapnencu uz druge mineralne nečistoće. Upravo su te dodatne nečistoće odgovorne za različite teksture i boje vapnenca. Malo je poznata činjenica da su i kreda i mramor vrste vapnenca. Kao što i sami znate postoje velike razlike u čvrstoći ta dva materijala. Kreda je uobičajeno bijela, mekana i mrvljiva dok je mramor dostupan u različitim bojama te je prilično čvrst. Drugi su primjerci vapnenca lapor i oolite (vapnenac sa jajolikim uzorkom).

Stoljećima se koristi

Vapnenac se stoljećima koristi u gradnji. Sastavni je dio cementne mješavine i životinjske hrane. Vapnenačke naslage u sebi sadrže veliki broj fosiliziranih organizama pa su stoga posebno zanimljive palanteolozima.

Iako su vapnenački podovi izdržljivi i otporni na habanje nisu toliko čvrsti kao druge vrste prirodnog kamena. Ne savjetuje se upotreba vapnenačkih vrsta kamena za podove u kuhinji. Vrlo ih je lako oštetiti kiselim tekućinama i ogrebati pijeskom. Iz tih razloga ne preporuča se upotreba vapnenačkih kamenih podova u prostorijama sa velikim prometom.

Održavanje

Održavanje vapnenačkog poda sastoji se u čišćenju i brisanju krpom. Ukoliko se pod jako zaprlja možete koristiti toplu vodu u koju dodajte odgovarajuću količinu ph neutralnog sredstva za čišćenje. Pod svaku cijenu izbjegavajte sredstva za čišćenje sa visoko kiselim sadržajem. Izbjeljivači nikako nisu pogodni za čišćenje kamena.

Održavanje poda

Svakih nekoliko godina zaštitite vapnenački pod sredstvom za brtvljenje. Ono će držati pod na okupu ali u jedno i odbijati vlagu koja lako može oštetiti ovu vrstu poda. Udovoljite li ovim osnovnim zahtjevima Vaš pod od vapnenačkog kamena može trajati godinama.

Similar Posts