Granitni kameni podovi

Granit je vrsta kamena koja se formira u džepovima tekuće magme koja se polako i milijunima godinama hladila ispod zemljine površine.

Budući da je nastao iz izlivenog stanja naziva se eruptivni kamen. Sastoji se od velikih usko povezanih grumena minerala kremena i fledspara.

Granit je dostupan u skoro bilo kojoj boji, od blijedo ljubičaste do kremaste i crne. Također je dostupan u mješavini boja. Boju određuje vrsta minerala koji se u njemu nalazi. Granit ima išarani, krupno zrnasti uzorak. Granit je ekstremno tvrd kamen, njegova tvrdoća dolazi od mineralnih zrnaca koja su se povezivala tokom dugotrajnog procesa hlađenja.

Granit je moguće ispolirati do visokog sjaja, otporan je na različite vremenske prilike pa čak i na kisele kiše.

Granitni kamen je korišten kao građevinski materijal još od vremena egipatskih piramida. Određeni granitni hramovi u Indiji i južnoj Aziji potječu još iz 11 stoljeća.

Granit ima nekoliko osnovnih primjena, stoljećima je korišten za izradu spomenika, kipova i nadgrobnih ploča.

U građevinarstvu danas granit je popularan u izradi radnih ploča i podova. Granit je jedan od najizdržljivijih materijala dostupnih na tržištu.

Izvrstan je izbor za primjerice kuhinjske podove i druge prostorije u kojima se kreće puno ljudi. Otporan je na prolijevanja i mrlje. Njegova otpornost na alkaline daje mu dodatnu prednost.

Odličan izbor za kuhinski pod

No usprkos njegovoj čvrstoći može biti izgreban sa kvarcnim pijeskom koji u Vaš dom dolazi na cipelama gostiju i ukućana. Granitnom podu trebate osigurati redovno čišćenje od prašine i drugih nečistoća sa krpom i metlom.

Granitni pod nije teško postaviti, ljepota mu dolazi od apsolutno ravne površine u koju ga je moguće posložiti. Kako bi pod bio perfektno ravan potrebno je ispod njega postaviti dobru podlogu. Naravno kod granitnog kao i kod drugih vrsta kamenih podova potrebno je aranžirati prave a ne priučene stručnjake, jer samo tako možete biti sigurni da ćete biti zadovoljni sa svojim podom.

Similar Posts