Indijski orijentalni tepisi

Orijentalni indijski tepisi dolaze uglavnom iz jedne od dviju regija poznatih po proizvodnji tepiha.

Dvije glavne tkalačke regije u Indiji su područje oko grada Varanasi na srednjem istoku Indije i područje oko Jaipura jugoistočno od Delhija. Obje regije proizvode velik asortiman tepiha od nekvalitetnih do vunenih tepiha vrlo visoke kvalitete. Indijski tepisi proizvode se u različitim veličinama obično sa velikim brojem perzijskih uzoraka.

Uzorci na indijskim tepisima

Danas su uzorci Indijskih ručno izrađenih tepiha zbirka perzijskih, kineskih, marokanskih francuskih i turskih motiva, koje lokalni dizajneri nacrtaju, a iskusni predioci izvezu u bilo kojoj veličini. Više od polovice dezena na indijskim tepisima čine perzijski uzorci, a ostatak čine francuski motivi i ostali jednostavniji uzorci..

Područje Varanasia

Veličina: mali tepihići veličine približno 30 x 50 centimetara Struktura: obično pamučna pletena podloga u raznim kvalitetama od loših tepiha sa manje od 40 čvorova do vrhunski izrađenih sagova sa po više od 240 čvorova. Na ovom se području proizvodi i mnogo Indo-Tibetanskih sagova koji su predeni istim tehnikama kao i nepalski sagovi. Boje i dizajn: Sve zamislive boje i uzorci nalaze se na modernim tepisima iz ove regije. Iako prevladavaju perzijski uzorci vidljiv je i utjecaj evropljana, a u novije vrijeme pojavljuje se i mnogo novih modernih uzoraka.

Područje Jaipura

Veličina: u ovoj regiji tepisi se izrađuju u svim veličinama od malih tepihića do ogromnih sagova. Struktura: obično platnena pletena podloga sa oko 140 čvorova. Porast proizvodnje tepiha lošije kvalitete i pad proizvodnje kvalitetnijih tepiha. Boje i dizajn: Obično prevladavaju tamnije diskretnije boje. Na kvalitetnijim tepisima prevladavaju perzijski uzorci sa nešto evropskog utjecaja, a na manje kvalitetnim prevladavaju jednostavniji cvijetni motivi.

Similar Posts