Mozaik parketi

Parketni mozaik je predivna vrsta podnih obloga napravljena od drva u obliku nekog uzorka ili neke slike, te mogu biti ravna podloga ili trodimenzionalni mozaik. Ravni mozaik se koristi pretežno za podne površine, dok se trodimenzionalni stavlja na zidne površine (nisu pretjerano ugodni za hodanje po njima). Koriste se kao znak luksuza i profinjenosti u skupim i otmjenim kućama ili poslovnim zgradama u predvorjima, konferencijskim sobama ili uredima.

Idealni kao podloge

Idealni su kao podloge za površine u hodnicima i sobama, a pošto je drvo dodatno obrađeno uljima i lakovima koji mu smanjuju upijanje vlage, moguće ih je staviti čak i u kuhinju ili kupaonicu, bez straha da će prolivena voda uništiti cijeli parket.

Drva koja se koriste pri izradi mozaik parketa su mnogobrojna, a neke od popularnijih vrsta su, jasen, javor, američki orah i trešnja, brazilski orah i trešnja, nekoliko vrsta hrastova, te mnoge druge. Neovisno o vrsti drva, potrebno je uzeti u obzir da se boja podnog mozaika estetski mora slagati s prostorijom u koju ga namjeravate staviti.

Dijelovi za mozaik parkete

Dijelovi od kojih se radi mozaik parket mogu biti u obliku kvadratića, pravokutnika ili neobičnih, posebno izrađenih oblika poput krivulja kako bi se mogle izraditi slike na parketu. Dijelovi se zajedno lijepe na posebno napravljene mrežice kako bi se mogle naplaviti pločice za postavljanje parketa. Te pločice su se rade u dimenzijama visine i širine od 10mm pa sve do 600mm, te debljine od 8mm do 20mm. Također, od drva se izrađuju veliki parketni medaljoni koji se postavljaju obično u središte prostorije u kojoj se nalaze. Napravljeni od mnoštva malih i raznobojnih dijelova drva, ovi podni ukrasi mogu imati nevjerojatno detaljne geometrijske uzorke i slike na sebi, ovisno o proizvođaču koji ih je napravio.

Dizajn mozaik parketa

Dizajn može biti jednostavan, bez nekakvog posebnog uzorka, s geometrijskim oblicima koji mogu biti isprepleteni ili posloženi na neobične načine, te mogu biti izrađeni u obliku kompleksnijih slika od dijelova mozaika poput životinja, ljudi ili čak nekih poznatih građevina ili krajolika. Mozaik parketi s jednostavnijim uzorcima se mogu raditi tvornički, dok za kompleksnije parketne mozaike potreban je vješt ručni rad.

Kod izgrade mozaika, prije su se koristile male puzzle kako bi se ucrtali dijelovi za rezanje, nakon čega bi se svaki komad morao dobro izbrusiti. U današnje vrijeme kod izrade dijelova za mozaik, koriste se laseri, koji drastično smanjuju vrijeme rezanja i proizvodnje mozaika. Prije su mozaik morali postavljati vješti i spretni profesionalci, koji su ručno morali svaki dio postaviti i zalijepiti na podlogu, dok u današnje vrijeme ih je mnogo lakše postaviti zahvaljujući gotovim mozaik parketnim pločicama.

Similar Posts