pod od bambusa

Restauracija poda od bambusa

Sa vremenom ćete trebati malo osvježiti izgled Vašeg poda. Učestalo korištenje uz polaganje bambus poda unutar prostorija sa visokom prohodnošću poput hodnika uzrokuje habanje poda. No osvježavanje jednog takvog poda i nije toliko komplicirano kao što mislite.

Budući da bambus dobro podnosi vlagu i ako je dobro postavljen bez praznina između ploča nećete imati standardne probleme koji se javljaju kod nekih drugih vrsta podova. Posebna oprema za brušenje parketa poda jednostavno nije potrebna. To što trebate napraviti je osvježavanje gornje površine, ako ste vješti to ćete moći lako i sami napraviti. Kod bambus podova ako imate vremena i volje možete izbjeći angažman profesionalnih tvrtki za odražavanje podova.

Brušenje bambus parketa

Brušenje bambusovog parketa je postupak uklanjanja gornjeg sloja bambusovog poda kako bi se otkrio novi sloj ispod. Ovaj se postupak provodi kako bi se uklonile ogrebotine, udubljenja i drugi znakovi istrošenosti, kao i kako bi se uklonile stare završne obrade i mrlje. Važno je napomenuti da je brušenje bambusovog parketa dugotrajan i naporan proces koji treba obavljati profesionalac.

Prvi korak u brušenju bambusovog parketa je maknuti sav namještaj i druge predmete iz prostorije. Pod mora biti potpuno prazan kako bi brusilica imala pristup cijeloj površini. Zatim se pod temeljito usisava kako bi se uklonila sva prašina ili ostaci. Ovo je važno kako biste spriječili ogrebotine na podu uzrokovane sitnim česticama koje se zahvate u brusilici.

Sljedeći korak je korištenje brusnog papira grube granulacije za uklanjanje gornjeg sloja bambusovog poda. Ovo se pijesak koristi za uklanjanje svih starih premaza ili mrlja i za izravnavanje neravnina. Brusilica se zatim prebacuje na finiju granulaciju kako bi se površina izravnala i pripremila za sljedeći korak.

Nakon što je proces brušenja završen, parket od bambusa potrebno je pregledati ima li preostalih ogrebotina ili neravnina. Ako se pronađu, onda se ručno bruse finim brusnim papirom. Posljednji korak je ponovno usisavanje poda kako biste uklonili preostalu prašinu i krhotine.

Napokon je bambusov parket spreman za bajcovanje ili doradu. Važno je koristiti sredstvo za brtvljenje ili završnu obradu koja je posebno dizajnirana za podove od bambusa, jer je to jedinstvena vrsta drva i zahtijeva posebnu vrstu proizvoda za zaštitu.

Brušenje bambusovog parketa je dugotrajan i naporan proces koji bi trebao obavljati profesionalac. Uključuje uklanjanje gornjeg sloja bambusovog poda kako bi se otkrio novi sloj ispod, uklanjanje ogrebotina, udubljenja i drugih znakova istrošenosti, kao i uklanjanje starih završnih slojeva i mrlja. Važno je koristiti sredstvo za brtvljenje ili završni sloj koji je posebno dizajniran za bambusove podove i pregledati pod nakon brušenja kako biste bili sigurni da na njemu nema preostalih ogrebotina ili neravnina.

Poliranje bambus parketa

Poliranje bambusovog parketa je postupak nanošenja zaštitnog premaza na površinu bambusovog poda kako bi se poboljšao njegov sjaj i zaštitilo od ogrebotina i drugih vrsta oštećenja. Važno je napomenuti da se poliranje parketa od bambusa provodi tek nakon što je pod dobro izbrušen i očišćen.

Prvi korak u poliranju parketa od bambusa je nanošenje brtvila ili završne obrade na površinu poda. To se radi kako bi se bambus zaštitio od vode i drugih vrsta oštećenja. Brtvilo ili završni premaz obično se nanosi valjkom ili četkom i ostavlja da se suši određeno vrijeme.

Nakon što se sloj za brtvljenje ili završna obrada osuši, pod se polira tamponom za pod ili strojem za poliranje, opremljenim jastučićem za poliranje, kako bi se istaknuo sjaj bambusa. Ovaj se postupak može ponavljati kako bi se postigla željena razina sjaja. Važno je koristiti proizvod koji je posebno dizajniran za podove od bambusa i slijediti upute proizvođača za nanošenje i vrijeme sušenja.

Zaključno, poliranje bambusovog parketa je proces nanošenja zaštitnog premaza na površinu bambusovog poda kako bi se poboljšao njegov sjaj i zaštitilo od ogrebotina i drugih vrsta oštećenja. To treba učiniti tek nakon što je pod pravilno izbrušen i očišćen. Proces uključuje nanošenje brtvila ili završne obrade, dopuštanje da se osuši, a zatim poliranje poda kako bi se dobio sjaj. Važno je koristiti proizvod koji je posebno dizajniran za podove od bambusa i slijediti upute proizvođača za nanošenje i vrijeme sušenja.

Bambus parket za podno grijanje

Parket od bambusa može biti prikladan za podno grijanje, no prije postavljanja važno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika.

Jedan od glavnih čimbenika koje treba uzeti u obzir je vrsta bambusovog poda. Neke vrste bambusovih podova nisu tako stabilne kao druge i mogu se proširiti ili skupiti kada su izložene promjenama temperature. To može uzrokovati praznine u podu i učiniti ga manje prikladnim za podno grijanje. Važno je odabrati visokokvalitetan parket od bambusa koji je pravilno tretiran kako bi se smanjio rizik od širenja i skupljanja.

Drugi faktor koji treba uzeti u obzir je debljina parketa od bambusa. Debljina bambusovog poda utjecat će na količinu topline koja se može prenijeti kroz pod. Što je pod deblji, to se više topline može prenijeti.

Također je važno napomenuti da bambusov parket treba postaviti s odgovarajućim sustavom izolacije, kako bi se zajamčio gubitak topline.

Parket od bambusa može biti prikladan za podno grijanje, no važno je odabrati visokokvalitetan parket od bambusa koji je pravilno tretiran kako bi se smanjio rizik od širenja i skupljanja. Debljina bambusovog poda utjecat će na količinu topline koja se može prenijeti kroz pod. I važno je instalirati ga s odgovarajućim izolacijskim sustavom.

Prije postavljanja bambusovog parketa s podnim grijanjem preporučljivo je konzultirati se sa stručnjakom kako biste bili sigurni da je montaža obavljena ispravno i da je pod prikladan za ovu vrstu sustava grijanja

Primjenite kvalitetna otapala

Najbolje je primijeniti otapala na osnovi uretana, puno su bolji od vode sa uretanskom osnovom. Za nanošenje koristite tanki aplikator od janjeće vune, nikako ne upotrebljavajte valjak jer će Vam njegova primjena stvoriti male mjehuriće.

Tako osvježen bambusov pod obavezno osušite jedan ali ne i više od dva dana prije nego što na njega nanesete drugi sloj. Za svjetlucav sjaj koji imaju bambus parketi dovoljna su dva sloja.

Similar Posts