postavljanje keramičkih pločica

Postavljanje pločica

Kako postaviti pločice na pod Vaše kupaonice ili kuhinje? Jeli to zaista toliko kompliciran posao? Kao i kod svakog posla i kod ovog je važna dobra priprema.

Prije postavljanja pločica prije svega dizajn i raspored isplanirajte na papiru naročito ukoliko mislite kombinirati pločice različitih oblika i dizajna. Uzmite u obzir i razmještaj instalacija i prepreka jer će Vaš dizajn morati pokriti i te dijelove.

Pokušajte izbjeći pločice sa uzorkom na unutarnjim kutovima jer ćete zbog rezanja izgubiti uzorak. Isto tako probajte izbjegavati rezanje pločica na ispod četvrtine jer male komada teško pravilno izrezati.

Ne zaboravite vrata

Ne zaboravite skinuti sva vrata koja se otvaraju u prostoriju jer će postavljanje pločica podići razinu poda. Isto vrijedi i za vrata ormarića u razini poda. Prije vraćanja vrata ćete trebati prilagoditi novom stanju na podu.

Postavljanje

Koristite vodootporno ljepilo za podne pločice koje će dopustiti nešto fleksibilnosti prilikom postavljanja. Prilokom nanošenja ljepila na pod pazite ta ne prekrijete pre veliko područije kako se ljepilo ne bi sušilo. U jednom nanosu pokušajte nanesti ljepila za otprilike 10 pločica.

Nanestie sloj ljepila na prvu pločicu i utisnite ju na željeno mjesto. Vrlo je važno da prvu pločicu postavite ispravno jer će njen položaj određivati položaj svih ostalih pločica u prostoriji. Na pod možete zabiti letvu koja će vam služiti kao pomoć u držanju ravnine.

Kako bi razmak među pločicana bio jednak koristite plastične križiće ili komadiće debljeg kartona. Te ćete djelove poslije isfugirati pa radi urednog izgleda svi razmaci moraju biti jednaki.

Mjerite i provjeravajte

Prilikom postavljanja redovno provjeravajte “vaser vagom” da li su pločice horizontalno postavljene, a ravninu provjerite pomoću letve koju ste prethodno postavili na pod.

Postavljanje pločica završite na izlaznim vratima i ostavite sve da se suši 24 sata. Nakon toga možete ukloniti letve koje su Vam služile kao vodilice i plastične križiće se prihvatite postavljanja rubnih pločica.

Nakon toga morat ćete sve isfugirati i tu je Vaš posao skoro gotov. Nakon što se pod potpuno osuši ispolirajte ga suhom krpom.

Fotografije: Max Vakhtbovych

Similar Posts