postavljanje laminata na pod

Postavljanje laminata

Postavljanje laminata u kupaonicu iziskuje neke ekstra korake kako bi osigurali da voda ne ošteti laminat u budućnosti.

Laminati u kupaonici

Laminat je lakše postaviti u kupaonicu od ostalih tradicionalni podova ( keramičke pločice). Pratite posebne korake u postavljanju kako bi izbjegli potencijalno oštećenje od vode u kupaonici.

Prije no što počnete sa postavljanjem laminata, pročitajte uputstva i preporuke proizvođača. Kako bi sve ispalo kako treba pažljivo pročitajte uputstva.

Nabavite svu potebnu i sigurnosnu opremu koja je potrebna za postavljanje laminata. Trebati će vam sigurnosno staklo, maska, radne rukavice, gumeni čekić, olovka i naravo laminati. Kada kupite laminat, nabavite dovoljno kako biste prekrili sve podnu površinu + barem 10%. Ovisno o vrsti laminata koji ćete postaviti trebate imati i ljepilo ili silikon za postavljanje laminata. Kada ste donjeli svoj kupljeni laminat kući morate ga ostaviti barem 48 sati da se aklimatizira. To je vrlo bitno kako laminat ne bi promijenio oblik nakon postavljanja.

Prednosti i nedostaci postavljanja laminata u kupaonicu

Laminatni podovi popularan su izbor za mnoge kupaonice. To je isplativa i izdržljiva opcija koja može oponašati izgled tvrdog drva. Međutim, kao i svaki podni materijal, laminat ima svoje prednosti i nedostatke kada se postavlja u kupaonicu.

Prednosti laminata u kupaonici

  • Isplativost: Laminatni pod je isplativa opcija u usporedbi s podom od tvrdog drva ili kamena. To je proračunska opcija koja još uvijek može pružiti vrhunski izgled.
  • Izdržljivost: laminatni pod je izdržljiva opcija koja može izdržati gust promet i vlagu. Također je otporan na ogrebotine i ogrebotine, što ga čini odličnim izborom za područja s velikim prometom.
  • Otporan na vodu: Laminatni pod je vodootporan, što ga čini izvrsnim izborom za kupaonice i druga područja u kojima može biti prisutna voda.
  • Jednostavno čišćenje: Laminatni podovi lako se čiste i održavaju. Može se pomesti, usisati ili brisati, što ga čini idealnim izborom za područja koja zahtijevaju često čišćenje.
  • Raznolikost dizajna: Laminatni podovi dostupni su u različitim dizajnima, bojama i uzorcima, što omogućuje širok raspon mogućnosti dizajna.

Nedostatci laminata u kupaonici

  • Nije prikladan za vlažna područja: Iako je laminatni pod otporan na vodu, nije prikladan za područja koja su često mokra, poput tuševa ili kada. Voda može prodrijeti u spojeve laminata i uzrokovati štetu.
  • Nije otporan na toplinu: laminatni pod može se oštetiti kada je izložen visokim temperaturama, poput onih koje stvara sušilo za kosu ili grijana vješalica za ručnike.
  • Nije tako izdržljiv kao neke druge opcije: Laminatni podovi su izdržljivi, ali nisu toliko izdržljivi kao neke druge opcije kao što su keramičke pločice ili prirodni kamen.
  • Nije ekološki prihvatljiv: Laminatni podovi nisu izrađeni od prirodnih materijala, što ga čini manje ekološki prihvatljivim od nekih drugih opcija.
  • Sklon ogrebotinama: Laminatni pod može biti sklon ogrebotinama kada je izložen oštrim predmetima, a nije otporan na ogrebotine kao neke druge opcije kao što su vinil ili linoleum.

Odličan je izbor za kupaonicu zbog svoje otpornosti na vodu i lakog čišćenja. Međutim, nije prikladan za područja koja su često mokra, može se oštetiti kada je izložen visokim temperaturama, nije tako izdržljiv kao neke druge opcije, nije ekološki prihvatljiv i može biti sklon ogrebotinama. Prije odluke važno je odvagnuti prednosti i nedostatke laminata u kupaonici te razmotriti specifične potrebe i zahtjeve vašeg prostora.

Priprema podloge

Prije postavljanja laminata, pobrinite se da je podna površina čista, ravna i naravno suha. Također se pobrinite da pokrijete i sanirate eventualna oštećenja na podu. Također ujednačite dijelove koji su izdignuti ili udubljeni puneći ih pijeskom. Na kraju naravno usisajte svu prljavštinu i prašinu sa poda.

Većina proizvođača preporuča da vanjski rub laminata bude pričvršćen sa 100% -tnim silikonskim sredstvom za brtvljenje kako bi se spriječilo da voda dospije ispod laminata i izazove nepopravljivu štetu.

Posao postavljanja laminata

Ekspanzijska mjesta, kao dijelovi oko zida, područja oko wc školjke trebali bi biti pola centimentra široka i popunjena sa brtvljenjem prije no što postavite komadiće laminata. Ako kao podnu oblogu imate beton, proizvođači preporučuju sloj od 6 milimetara polietilena ispod laminata.

Kada ste završili sa svim koracima u pripremi, možete planirati dizajn vašeg poda. Prije no što zaljepite dijelove na mjesto, polegnite više komada laminata kako biste vidjeli na koju stranu morate postaviti uzorak te uzmite olovku i obilježite mjesto na kojem ga trebate izrezati.

Piljevinu i ostatke od rezanja trebate (usisavačem) izvaditi kako ne bi oštetili laminat. Poželjno je radi osobne zaštite nositi zaštitne naočale i masku za lice.

Kada ste odrezali potrebne dijelove laminata trebate zalijepiti komade jedan za drugi prema uputama proizvođača. Za laminat u kupaonici mnogi proizvođači preporučuju da stavite silikon na vrh komada laminata prije no što ga postavite na mjesto. Također Vam je potreban gumeni čekić kako bi nježno postavili utore na mjesto.

Zatvaranje rupa

Kada ste završili sa postavljanjem laminata na pod, možete pokriti mjesta između zida i poda sa istim laminatom ili tradicionalnim drvenim kalupima.

Fotografje: Freepik

Similar Posts