Održavanje tepiha

Tepih je jedna od najčešćih i najpraktičnijih opcija za prekrivanje poda. Hodanje po tepihu je ugodno, a osim toga tepih pruža dodatni sloj termoizolacije kao i zaštitu od buke ili može poslužiti za skrivanje neravnog parketa ili oštećenja na podu. Stoga je tepih potrebno redovno održavati i čistiti.

Usisavanje

Tepih je potrebno usisavati relativno često zbog toga što se u tepihu zadržava prašina, pijesak i ostala prljavština koja s vremenom ošteti donju stranu tepiha. Poželjno je tepih usisati svaki dan ali nikako nemojte dopustiti da između dva usisavanja prođe više od tjedan dana.

Ako budete izbjegavali hodati obuveni po tepihu prljavštine će biti manje što će olakšati usisavanje.

Čišćenje

Uz usisavanje ponekad možete tepih u smjeru dlaka prebrisati pamučnom krpom, a da bi se riješili prašine koja je možda zaostala u tepihu tepih je povremeno potrebno isklofati.

Mrlje nastale na tepihu najbolje je odmah odstraniti toplom vodom kako ne bi prodrle dublje u tkaninu tepiha.Za mrlje od hrane i crnog vina možete se poslužiti mineralnom vodom koja je vrlo učinkovito sredstvo za uklanjanje mrlja.

10 savjeta za održavanje tepiha

  1. Usisavajte često i temeljito – većina oštećenja na tepihu nastaje zbog prljavštine.
  2. Mrlje počistite što prije – 99% mrlja moguće je očistiti nekim od sredstava za čišćenje ako reagirate dovlijno brzo.
  3. Provjerite kakav tepih imate prije čišćenja – svaki je tepih različit i treba paziti da upotrijebite pravi preparat za čišćenje.
  4. Odabir sredstva za čišćenje – kod uklanjanja mrlja uvijek započnite najblažim sredstvom a jača sredstva koristite samo ako je nužno
  5. Nemojte četkati mrlje – mrlju treba prekriti ručnikom ili nekom tkaninom i tapkajući po tkanini mrlju upiti u nju.
  6. Ne pretjerujte sa detergentima – višak detergenta ostaje u tepihu i teško ga je poslje ukloniti.
  7. Ne močite tepih previše – sredstva za pranje tepiha ne zahtjevaju previše vode, a ukoliko previše namočite tepih s vremenom može doći do truljenja tepiha zbog vlage u njemu.
  8. Uklonite višak pjene prilokom čišćenja – sa pjenom ćete ukloniti i dio prljavštine iz tepiha i tako si olakšati posao.
  9. Sredstvo za zaštitu tepiha nikad ne nanosite na prljav tepih – zbog toga što će ono slijepiti prljavštinu i sljedeće čišćenje tako učiniti težim.
  10. Usisavajte često i temeljito – ovo je zaista toliko važno da zaslužuje biti dva puta spomenuto.

Similar Posts