Plutajući laminati

Jedno od osnovnih pitanja prilikom pstavljanja laminata je o ono o postavljanju laminata preko postojećeg poda bez njegova uklanjanja. Postavljanje laminata na druge vrste podnih obloga.

Laminatni podovi nazivaju se «plutajući podovi», te može biti postavljen na druge vrste podova. Plutajući pod se ne pričvršćuje za pod, umjesto toga daske su međusobno povezane uz upotrebu nasada i mehanizma za zaključavanje. To rezultira u plutajući pod iznad postojećeg poda. Osigurajte postojeći pod

Kod postavljanja laminatnih podova preko postojećeg poda, važno je osigurati da je postojeći pod fiksiran čvrsto na pod, jer ako je labav rezultirati će nedostacima u instalaciji laminatnih podova.

Dobro učvrstite daske. Labave pločice i tvrde dasaka moraju biti učvršćene na pod prije postavljanja novog laminatnog poda.  

Što su plutajući laminati?

Plutajući laminati su vrsta podnog materijala izrađenog od slojeva laminata koji nisu pričvršćeni za podlogu ili donju površinu. Umjesto toga, postavljaju se preko tanke pjene, što im daje “lebdeći” izgled. Ova vrsta podova je popularna jer se lako postavlja, izdržljiva je i relativno jeftina u usporedbi s drugim vrstama podnih materijala. Također se lako održava i može se koristiti u različitim okruženjima, uključujući domove, urede i poslovne prostore.

Plutajući laminati izrađeni su od središnjeg sloja vlaknaste ploče visoke gustoće, koja je umetnuta između slojeva ukrasnog papira ili filma. Ti se slojevi zatim premazuju prozirnim zaštitnim premazom kako bi zaštitili pod od trošenja i habanja. Laminat je pričvršćen na pjenastu podlogu pomoću sustava pero i utor, koji omogućuje spajanje dijelova i stvaranje bešavne površine.

Jedna od glavnih prednosti plutajućih laminata je njihova svestranost. Mogu se koristiti na nizu različitih površina, uključujući beton, drvo, pa čak i postojeće podove. Također su otporni na ogrebotine, udubljenja i mrlje, što ih čini izdržljivim izborom za područja s velikim prometom. Osim toga, plutajući laminati lako se čiste i održavaju, a po potrebi se mogu zamijeniti ili popraviti.

Postavljanje plutajućih laminata

Plutajući laminati postavljaju se tako da se prvo pripremi podloga i provjeri je li čista, ravna i suha. Zatim se na podlogu postavlja podloga, koja pomaže osigurati ravnu površinu za polaganje laminata i pomaže u smanjenju buke i vlage.

Ploče laminata se zatim poravnavaju i režu kako bi pristajale oko prepreka ili rubova, poput vrata ili ormara. Daske su povezane sustavom pera i utora, pri čemu pero jedne daske ulazi u utor sljedeće daske.

Nakon što su daske spojene, lebde preko podloge, što znači da nisu ni na koji način pričvršćene za podlogu. Umjesto toga, na mjestu ih drži težina samih dasaka i trenje koje nastaje između dasaka i podloge.

Na kraju, rubovi laminata su zapečaćeni ukrasnim dijelom kako bi se dobio gotov izgled i kako bi se spriječilo da voda ili krhotine dospiju ispod laminata.

Prednosti plutajućih laminata

Jednostavani su za postavljanje: Plutajuće laminate može lako postaviti svatko s ma,lo nadarenosti za uradi sam projekte. Ne zahtijevaju nikakve specijalne i teško dostupne alate ili posebna ljepila, što ih čini brzim i jednostavnim rješenjem za postavljanje na podove.

Napravljeni su da traju: Plutajući laminati izrađeni su su od vlaknaste ploče visoke gustoće i prekriveni su habajućim slojem, što ih čini otpornima na ogrebotine, mrlje i oštećenja od vode.

Jeftiniji su od većine drugih vrsta podova: Plutajući laminati općenito su jeftiniji od drugih podnih obloga kao što su tvrdo drvo ili pločice.

Lako se čiste i održavaju: Plutajući laminati lako se čiste i održavaju, zahtijevaju samo redovito metenje i povremeno brisanje.

Veliki izbor boja: Plutajući laminati dolaze u raznim stilovima i bojama, što ih čini prikladnima za svaku prostoriju u kući. Također se mogu koristiti u područjima s velikim prometom i prikladni su za postavljanje na većinu površina, uključujući beton, drvo i keramičke pločice.

Smanjuju buku: Plutajući laminati imaju ugrađenu podlogu koja pomaže u smanjenju buke i stvara udobniju površinu za hodanje.

Ekološki materijal: plutajući laminati izrađeni su od održivih materijala i često su izrađeni od recikliranog materijala. Također ih je lako rastaviti i reciklirati na kraju životnog vijeka.

Korištenje plutajućih laminata u kuaponicama, kuhinjama

Plutajući laminati mogu se koristiti u područjima s visokom vlagom kao što su kupaonice i kuhinje. Međutim, važno je osigurati da je laminat pravilno zabrtvljen i vodootporan kako bi se spriječilo oštećenje vodom. Dodatno, preporučuje se korištenje visokokvalitetne podloge za dodatnu zaštitu od vlage. Plutajući laminati mogu se restaurirati.

Restauracija uključuje brušenje površine laminata i nanošenje novog završnog ili gornjeg sloja. To može napraviti profesionalac ili osoba sklona popravcima poput lokanog mjastora koja će uz malo brusnog papira, brusilice i željenog završnog ili gornjeg sloja prilično jednostavno osvježiti izgled starih laminata. Važno je pravilno pripremiti površinu i slijediti upute proizvođača za završni ili gornji sloj koji se koristi.

Cijena plutajućih laminata

Plutajući laminati općenito koštaju manje od drugih opcija podova kao što su tvrdo drvo ili kamen. Njihova cijena može varirati od 5 do 50 eur po kvadratnom metru, dok tvrdo drvo može koštati znatno više , a kameni pod i nekoliko puta više. Međutim, cijena plutajućih laminata može varirati ovisno o kvaliteti i stilu proizvoda.

Fotografija Erik Mclean

Similar Posts