Postavljanje parketa

Prije nego što se prihvatite postavljanja parketa potrebno je učiniti određene pripreme kako bi sve proteklo glatko i bez problema. Za početak je dobro raspakirati parkete i ostaviti ih da prije postavljanja odstoje nekoliko tjedana.

Taj će vremenski period biti dovoljan da se parketi rašire i aklimatiziraju na razinu vlage u prostoriji u koju ih postavljamo. Pripremanje parketa na ovaj način vrlo je bitno za profesionalno i kvalitetno postavljanje.

Postavljanje parketa započnite tako što ćete bez ljepila posložiti jedan red parketa uz najduži zid na otprilike 12,5 milimetara od zida. Taj razmak između zida i prvog reda parketa služi kao svojevrsni prostor ostavljen za širenje i prilagodbu parketa. Taj prostor naknadno popunjavamo plutenim trakama koje kasnije sakrijemo lajsnom. Sa svake strane zabilježite poziciju i ostavite 12,5 milimetara te prilagodite položaj ako je to potrebno kako biste izbjegli rezanje kompliciranih dijelova i njihovo dodavanje na oba kraja.

Prilagodbe parketa

Slijedeći korak je postavljanje reda parketa bez ljepila u suprotnom smjeru kako bi provjerili da li su prilagodbe potrebne na drugoj strani sobe, i ovdje ostavite razmak od 12,5 milimetara. Kada ste zadovoljni sa rasporedom ploča parketa u prostoriji označite na podu njihov položaj. Kako biste pojačali prirodne varijacije u boji drveta koristite ploče parketa iz različitih paketa. Prema uputstvu za postavljanje prvo postavite sve cijele ploče parketa. Parket prilikom postavljanja pritisnite na podlogu odozgo, a nemojte ga klizati po podlozi. Za rezanje parketa za nadopunu i u kompliciranim kutovima koristite pilu sitnog zuba ili električnu pilu. Napravite šablonu za rezanje kompliciranih dijelova od kartona ili šperploče. Provjerite mjere i ako je to potrebno prilagodite ih.

Završni radovi

Kada ste završili sa postavljanjem parketa u proreze koji su ostali uza zid postavite plutenu traku. To ćete područije kasnije prekriti lajsnom. Ovisno o uputi proizvođača, na postavljene parkete ukoliko nisu prethodno zaštićeni nanesite dva do tri sloja mat ili sjajnog zaštitnog premaza. Za postizanje profesionalnih rezultata nakon nanošenja svakog sloja zaštitnog premaza pod prebrusite finim brusnim papirom, ali ne zaboravite vlažnom krpom ukloniti prašinu prije nanošenja slijedećeg sloja premaza. Kako bi Vaš novi pod i spojeve na njemu zaštitili od vlage i prljavštine prelakirajte ga dva ili tri puta u skladu sa uputama proizvođača.

Similar Posts