Održavanje i čišćenje laminata

Podovi od laminata zahtjevaju puno manji napor prilikom održavanja od drvenih podova. Zbog glatke površine na laminatu se ne zadržava prašina i druga nečistoća. Za razliku od prirodnog drva, podove od laminata nemorate polirati voskom ili uljem već je dovoljno laminatni pod očistiti usisivačem za prašinu ili suhom krpom.

Vlažno čišćenje

Ukoliko je to potrebno možete laminate čistiti namjenskim sredstvima za laminate koja se razrijede u vodi brisanjem dobro ocjeđenom krpom. Nakon što ste pod oprali mokrom krpom potrebno ga je prebrisati još jednom suhom krpom.

Žašto je održavanje važno?

Važno je laminat održavati čistim jer prašina, pijesak i prljavština s vremenom mogu oštetiti dekorativnu površinu. Zbog toga je dobro u područijima koja se češće prljaju postaviti otirače kako biste izbjegli stvaranje tvrdokorne prljavštine.

Trik za laminate bez ljepila

Laminatni podovi bez ljepila s vremenom se mogu početi razdvajati, stvarajući vidljive proreze između dasaka. Ukoliko to primjetite potrebno je odgovarajućim alatom ponovo približiti daske kako prljavština ne bi upadala u proreze i punila ih i tako vam kasnije otežala spajanje razdvojenih dasaka.

Što ne činiti?

Nikad za čišćenje i održavanje laminata ne upotrebljavajte preparate namjenjene čišćenju i održavanju parketa.

Teže komade namještaja nikad nemojte vući po podu već ih podignite, ili ako ih već morate vući ispod njih postavite komad tepiha licem okrenut ka laminatu ili deblju deku. Laminati su gotov proizvod koji nije potrebno dodatno brusiti ili lakirati stoga to nikako nemojte činiti.

Similar Posts