Podno grijanje

Podno grijanje postaje sve prihvatljivije u domovima zbog rasta cijene energenata i zbog komotnosti koje ne pruža niti jedan sustav grijanja.

Vrste podnog grijanja

Električni sustavi podnog grijanja: Ovi sustavi koriste elemente električnog otpora za stvaranje topline, koja se zatim prenosi na površinu poda kroz vodljive materijale. Sustavi električnog podnog grijanja relativno su jednostavni za postavljanje i mogu se koristiti s različitim podnim oblogama, uključujući pločice, kamen, drvo i tepih. Dobar su izbor za manje prostore ili za korištenje u pojedinačnim prostorijama, budući da se mogu zasebno kontrolirati i regulirati. Međutim, njihov rad može biti skuplji od hidrauličkih sustava.

Vodeno podno grijanje: Ovi sustavi koriste toplu vodu koja cirkulira kroz cijevi ili cijevi za stvaranje topline, koja se zatim prenosi na podnu površinu kroz vodljive materijale. Vodeni sustavi podnog grijanja učinkovitiji su i isplativiji za rad od električnih sustava, ali zahtijevaju složeniji postupak ugradnje i obično su najprikladniji za korištenje u većim prostorima ili cijelim domovima. Obično se koriste s betonom ili drugim podnim materijalima koji mogu podnijeti težinu sustava.

Zračno podno grijanje je vrsta sustava grijanja koji koristi zrak kao medij za prijenos topline iz centralnog izvora na pod. Djeluje kruženjem toplog zraka kroz mrežu cijevi ili kanala koji su postavljeni ispod poda. Topli zrak se zatim ravnomjerno raspršuje po prostoriji, pružajući dosljedno i ugodno rješenje grijanja. Ova vrsta sustava grijanja često se koristi u stambenim i poslovnim zgradama i može se kontrolirati pomoću termostata za regulaciju temperature.

Podno grijanje – postavljanje

Podno grijanje može se postaviti u bilo koju vrstu građevine i njenu namjenu. Sustav podnog grijanja možete postaviti u stanove, kuće, škole, sale, skladišta. Kod podnog grijanja pod je direktno grijan a zbog prijenosa topline zagrijavaju se podovi i zidovi te strop. Postavljanje sustava podnog grijanja preporučljiv je u zgradama koje imaju dobru toplinsku izolaciju te mali gubitak topline.

Sustav postavljanja cijevi za podno grijanje

Podno grijanje koristi se za zagrijavanje prostorija i prostora polaganjem polimernih cijevi na pod prostorije.

Zavinute cijevi ugrađuju se u specijalani beton koje je postavljen na međukatnoj konstrukciji ali je odvojen toplinskom izolacijom od međukatne konstrukcije.

Cijevi se mogu postaviti u više različitih oblika. Zmijoliki sistem postavljanja cijevi omogućuje veću temperaturu poda u blizini zidova a ne u središtu prostorije.

Zmijoliki, spiralni i kombinirani sustav cijevi

Spiralni sistem postavljanja cijevi za podno grijanje kada se cijevi postavljaju bliže jedna drugoj kako bi se postigao jednak raspored temperature na cijeloj podnoj površini.

Kombinirani sistem postavljanja cijevi je najbolji način zagrijavanja prostorija jer se na rubnim dijelovima prostrije postavlja zmijoliki sistem a u središtu prostorije spiralni sistem. S kombiniranim sistemom podnog grijanja mogu se zagrijati sve vrste prostorija.

Ušteda energije s podnim grijanjem

Podno grijanje omogućuje da na termostatu smanjite temperaturu za 1-2 stupnja manje no inače te se na taj način i smanjuje potrošnja energije za gotovo 10% što je za svačiji novčanih više no poželjno.

Na postavljeno podno grijanje možete postaviti bilo koju vrtu podnih obloga – parketi, keramičke pločice, linoleum, laminati, pluteni podovi.

Similar Posts