Keramičke pločice velikih formata

Keramičke pločice velikih formata

Keramičke pločice idealne su podne obloge za neke prostorije, no možemo reći nekako dosadne i oku neugodne. No, trendovi se mijenjaju, pa tako i ove 2014. godine, ponovno su u trendu pločice, no velikog formata.

Neke od pločica koje se postavljaju dimenzija su čak 60×121 cm. Pod obložen pločicama velikih formata čine prostoriju prostranijom te uz moderne dizajne samih pločica, prostorija može izgledati vrlo profinjeno i elegantno.

Glazirane pločice velikih formata idealne su za kuhinje. Na glazirane pločice prije pečenja nanese se prozirna ili neprozirna glazura zbog čega pločica postaje ravna i nepropusna površina

Lakše održavanje – manje fuga

Pozitivna i praktična posljedica pločica velikih formata jest što ima puno manje fuga, stoga je i samo održavanje puno lakše a i estetski prostorija izgleda puno prostranije i ljepše. Zbog veličine pločica manje je fugiranja i proreza a nakraju i puno lakše održavanje a prostor izgleda besprijekorno.

Rad s pločicama velikog formata zahtjeva strožu pripremu podloge, jer su pločice velikih formata teže od malih formata. Posebno ako se postavljaju na zidove treba koristiti propisanu podloga i postaviti pločice prema preporuci proizvođača.

Pločice velikih formata postavljaju se i prostorije u kojima je puno pare (kupaonice, wellnessima) ili u konferencijske dvorane, poslovne zgrade ili stambene prostore.

Postoji li razlika pri postavljanju porculanskih pločica i od prirodnog kamena velikih formata?

Postoji razlika, proizvođači porculanskih i kamenih pločica preporučuju upotrebu polimerom modificirani maltera (ljepila) za postavljanje na beton, ivericu ili sintetičke membranske površine. Svaka pločica ili kamen s najmanje jednim rubom dužine veće od 38 cm smatra se pločicama velikih formata.

Potražnja za pločicama velikih formata dešava se zbog niza razloga. Dizajneri interijera ih “vole” jer su estetski velo ugodne, daju otvoren pogled u stambenih ili poslovnim prostorima.

Kako spriječiti krhanje i lomljenje pločica velikih formata?

Crack izolacija, spriječiti će širenje pukotina iz podloge na pločicu. Posebno kada govorimo o betonskoj podlozi. Procijenjeno je da se 80% pukotina na betonu dogodi u prvoj godini od izlijevanja betona.

Za izolacijske sustave za zaštitu od krhanja dostupne su membrane koje se nanose listom ili rolerom ili lopaticom. Mortovi koji su za izoliranje pukotine postavlja se u jednom koraku. Posebno je ostaviti da se osuši i tek tada postaviti pločice velikih formata. Stoga prilikom odabira pločica velikih formata, posebno naglasite svom majstoru te u trgovini pločica pitajte kakva je preporuka maltera i ljepila za postavljanje pločica velikih formata.

Similar Posts