mozaik pločice

Mozaik keramičke pločice

Mozaik pločice su male, pojedinačne pločice koje se postavljaju zajedno u uzorak kako bi se stvorio veći dizajn ili slika.

Keramičke pločice, izbor i ponuda nemaju kraja. Postoje male pločice, velike, keramičke pločice u bojama i pločice sa uzorcima. Stoga ako se pripremate postaviti keramičke pločice u neku od prostorija svoga doma ili vanjske pločice, najveći posao je odlučiti koji dizajn upotrijebiti.

Oblik i veličina prostorije su bitni faktori pri odlučivanju izgleda i dizajna. Ako je prostorija mala i neobičnog oblika, puno je teže postaviti pločice nego u velikoj prostoriji. No ne morate postaviti pločice duž cijele prostorije. Npr. odmah nakon ulaza u prostoriju možete postaviti keramičke pločice sa zanimljivim uzorcima ili slikama.

Povijest mozik pločica

Mozaik pločice imaju dugu i fascinantnu povijest koja seže tisućama godina unazad. Umjetnost izrade mozaika uključuje rezanje malih komadića obojenog kamena, keramike, stakla ili drugih materijala i njihovo slaganje u uzorak kako bi se stvorio dizajn ili slika. Mozaik pločice korištene su i za dekorativne i za funkcionalne svrhe, a pronađene su u širokom rasponu kultura i vremenskih razdoblja.

Najraniji poznati primjeri mozaik pločica potječu iz drevne Mezopotamije, gdje su se koristile za ukrašavanje palača i hramova. Mozaici su također bili popularni u starom Egiptu, gdje su se koristili za ukrašavanje grobnica i drugih javnih zgrada. U staroj Grčkoj mozaik pločice su se koristile za prikaz scena iz mitologije i svakodnevnog života, a često su se koristile za ukrašavanje podova i zidova u domovima i javnim zgradama.

Mozaik pločice u starom Rimu

Rimski mozaik

Mozaik pločice i dalje su bile popularne diljem Rimskog Carstva, gdje su se koristile za ukrašavanje javnih zgrada, domova i vila. Rimski mozaici često su se izrađivali od malih, ravnih kamenčića zvanih tesserae, koji su bili izrezani u različite oblike i raspoređeni u zamršene uzorke.

Rimski umjetnici mozaika bili su vrlo vješti i mogli su stvoriti širok raspon dizajna i slika koristeći tesserae, uključujući portrete, krajolike i scene iz mitologije.

Tijekom srednjeg vijeka mozaik pločice pale su u nemilost u Europi, ali su se nastavile koristiti u Bizantskom Carstvu iu islamskim zemljama. U Bizantskom Carstvu mozaik pločice su se koristile za ukrašavanje crkava i drugih vjerskih objekata, a često su se izrađivale od zlatnih listića i drugih dragocjenih materijala. U islamskim zemljama mozaik pločice su se koristile za ukrašavanje džamija i drugih javnih zgrada, a često su se izrađivale od glaziranih keramičkih pločica.

Mozaik pločice u moderno doba

U modernom dobu mozaik pločice nastavile su se koristiti i za dekorativne i za funkcionalne svrhe. Često se koriste za ukrašavanje podova, zidova i stražnjih površina u domovima i javnim zgradama, a također se koriste u vanjskim prostorima kao što su terase i vrtovi. Mozaik pločice također se koriste u raznim drugim primjenama, uključujući kao naglaske u namještaju i kućnom dekoru te kao dio javnih umjetničkih instalacija.

Danas se mozaik pločice izrađuju korištenjem širokog spektra materijala, uključujući kamen, keramiku, staklo i druge materijale. Izrađuju se u različitim veličinama, oblicima i bojama, a mogu se rasporediti u širok raspon uzoraka i dizajna. Mozaik pločice i dalje su popularan izbor za dekorativne i funkcionalne svrhe i dokaz su trajne privlačnosti ove drevne umjetničke forme.

Mozaik pločice za kupaonice

Pločice u kupaonici

Za kupaonice možete korisiti dvije boje koje su već ukomponirane u dekor i posložiti prvo jednu pa drugu boju pa tako do kraja dok ne dođete do kraja prostorije odnosno zida. Također možete postaviti pločice u istoj boji a onda svako toliko postavite neku pločicu sa slikom ili dizajnom.

Neke kompanije imaju teme u pločicama, koje možete nabaviti u više različitih boja.

Keramičke mozaik pločice popularan su izbor za kupaonice zbog svoje izdržljivosti i svestranosti. Mogu se pronaći u raznim bojama, oblicima i veličinama, što ih čini prikladnima za svaki stil dizajna. Također su relativno jeftini i jednostavni za ugradnju.

Stakleni mozaik pločice su još jedna popularna opcija za kupaonice. Izrađene su od malih komadića stakla koji su spojeni u jednu pločicu. Ove su pločice poznate po svojoj svjetlucavoj, reflektirajućoj kvaliteti, koja kupaonici može dodati dašak glamura i sofisticiranosti. Staklene mozaik pločice su skuplje od keramičkih pločica i mogu zahtijevati više održavanja, ali mogu stvoriti zadivljujući vizualni efekt.

Kameni mozaik pločice izrađuju se od prirodnih materijala kao što su mramor, granit i travertin. Poznati su po svojoj izdržljivosti i bezvremenskoj privlačnosti, a često se koriste u tradicionalnijim ili elegantnijim dizajnima kupaonica. Kameni mozaik pločice mogu biti skuplje od keramičkih ili staklenih pločica, ali kupaonici mogu dodati osjećaj luksuza i sofisticiranosti.

Kamene pločice u kuhinji

Što se tiče odabira dizajna mozaika u kupaonici, mogućnosti su beskrajne. Možete stvoriti jednostavan i nenametljiv izgled s monokromatskom shemom boja ili biti hrabar s mješavinom svijetlih i živih boja.

Mozaik pločice također se mogu koristiti za stvaranje zamršenih uzoraka i dizajna, kao što je mozaik pozadinska ploča ili pod od mozaika.

Bordure pločice

Npr. ista serija pločica sa različitim uzorcima: morski konjić, školjke, ribe ili brodići. U tom slučaju možete odabrati osnovnu boju pločica i mjestimično postaviti neku sa uzorkom kako bi dobili lijep izgled.

Također se možete igrati sa bordurama pločica, postavljajući jedan red jedne pa red druge boje. Ako ste vični postavljanju keramičkih pločica pokušajte napraviti scenu na podu.

Održavanje pločica

Npr. napravite mozaik keramičkih pločica sa izgledom pustinje sa uzorcima kaktusa ili recimo tema skijanja ili izlaska Sunca.

Kako biste bili sigurni u to što radite možete pokušati izraditi izgled pločica napravite probu na računalu u nekom od programa za crtanje.

No bilo koji dizajn mozaik pločica izabrali, počnite sa čistim podom te naravno dobro izmjerite dimenzije kako bi što preciznije izrezali pločice.

Fotografije: Sergey Platonov, Pixabay, Documentaries Ly, Max Vakhtbovych

Similar Posts