Održavanje parketa

Tvrdo drvo poput onog u parketa (najbolji su, kažu nam iskusni majstori, parketi izrezani od starih željezničkih pragova, stoga ako imate koga u HŽu raspitajte se ima li ih na prodaju te ako ima…napravite svoj originalni parket od drveta koje već ionako godinama odoljeva svim vremenskim prilikama i sugurno ćete biti zadovoljni) dodaje šarm i ljepotu svkom domu, no parketi kao i većina klasičnih podova zahtjeva brigu oko održavanja.

Stoga umjesto da uništite svoj parket do točke u kojoj ćete ga morati zamjeniti novim pročitajte ovih nekoliko savjeta i pokušajte ih se pridržavati. Osnovno pitanje na koje trebate znati odgovor kada je Vaš parket u pitanju je da li je završni sloj na njemu napravljen od poliuretana ? Parketi u starim domovima najčešće na sebi imaju lak ili neku vrstu cakline. U novijim domovima parketi su najčešće završno premazani poliuretanom. Kako bi na brzinu saznali kako je finiširan Vaš parket upotrijebite mali trik, uzmite pamučnu vaticu natopljenu acetonom i na nekom ne previše vidljivom mjestu Vašeg poda istrljajte jedan mali dio. Ako istrljano mjesto postane ljepljivo na dodir, ako na vatici ostane mrlja tada imate lakirani pod u suprotnom imate poliuretnaski završni sloj.

Ako napravite mrlju na poliuretanskom podu očistite je mekanom krpicom sa nehabajućom površinom. Za tragove tvrdih cipela koristite čeličnu vunu u kombinaciji sa tekučim deterđentom i nakon čišćenja primjenite bez voštano sredstvo koje preporučuje proizvođač parketa. Čišćenje parketa koji nemaju poliuretanski sloj nešto je drugačije.

Takvi parketi zahtjevaju posebna voštana sredstva. Premažite oštećena mjesta sa voštanom pastom i pustite da se osuši, tada ih ispolirajte sa mekanom krpicom, primjenite novi sloj voska svakih 3-5 mjeseci ovisno o tome koliko je “gust promet” u prostoriji. Imate li drveni parket tada na njemu često nstaju i ogrebotine. Ako ih sanirate na vrijeme šteta neće biti ni velika ni vidljiva. Proizvođači parketa u prodaji imaju i posebne stikove u različtim bojama za prekrivanje ogrebotina. Premažite oštećeno mjesto, pažljivo uklonite višak voska i lagano ispolirajte taj dio.

U prodaji se često nalaze višebojni stickovi, kada ih koristite ne zaboravite da prirodno drvo ima različite šare po sebi..pa se ne trudite toliko dobiti istu boju koja je bila na oštećenom dijelu, kada je drvo u pitanju šare su prirodna stvar. Ako je Vaš parket teže oštećen zaštitite okolni neoštećeni dio ljepljivom trakom, ispjeskarite oštećeni dio, nanesite završni premaz i ispolirajte. Neka Vam Vaš parket traje što duže !

Similar Posts