Kako odabrati kameni pod?

Kamen se već stoljećima koristi u svrhu oblaganja podova u kućama. Razlog tome je što je kamen prirodan materijal i u kućama stvara osjećaj prirodnosti i topline. Prilikom kupovine kamena za oblaganje podova svakako se dobro raspitajte prije nego krenete u kupovinu. Kamen je prirodan materijal i lako vam se može dogoditi odstupanja u kvaliteti, boji, teksturi. Prilikom kupovine uvijek kupite nešto više materijala. Lako je moguće da kamen koji ste kupili više nikad ne nađete u toj kvaliteti, boji ili teksturi. Pokušat ćemo vam pomoći u odabiru kamena za vaš dom te objasniti za i protiv svakog određenog tipa kamena.

Škriljac

Škriljac je vrsta kamena na koji ćete najčešće naići. Nastao je iz metamorfnih stijena koje se „listaju“. Tako nastale listiće kamena lako je pretvoriti u ploče koje se koriste za oblaganje podova. Škriljac se u prodaji nalazi u različitim gustoćama pa što je njegova gustoća veća kamen je skuplji. Uglavnom se upotrebljava kuhinjama, hodnicima i prostorima u koje se direktno ulazi izvana.

Sedra

Sedra je vrsta kamena kojeg ćete, uz škriljac, najčešće pronaći u širokoj upotrebi,Vrlo često se u prodaji nudi pod mramor ili vapnenac premda on nije niti jedno od to dvoje. Geološko podrijetlo sedre je sedimentna stijena koja se sastoji od kalcita. Nešto je mekši od vapnenca koji mu je po sastavu najbliži. Sedra je mat kamen i nemoguće ga je obraditi da bude sjajan. Opisuje ga se kao lomljivog ali kontra tome možemo dati primjer da je Trevi fontana u Rimu, stara 300 godina, izrađena od sedre koja je još uvijek postojana i u vrlo dobrom stanju. To dovoljno govori o izdržljivosti ove vrste kamena. Prostorije u kućanstvima gdje ćemo ga najčešće pronaći su: kuhinje, kupaonice, hodnici i dnevni boravci. Mramor je kamen koji je kroz povijest doživio vrlo veliku upotrebu. U davna vremena smatralo ga se prestižem i često ćemo ga pronaći na dvorovima. Mramor je tvrđi i elastičniji kamen od sedre. Njegova primjena je danas u kupaonicama, kuhinjama i dnevnim boravcima. Budući adsorbira vodu ne savjetuje se primjena na vanjskim prostorima

Granit je najvjerojatnije najtvrđi kamen koji ćemo pronaći u prirodi. Granit je poznat po svojem visokom sjaju i nevjerojatnoj sposobnosti odbijanja vode što ga čini idealnim za postavljanje na vanjskim površinama (balkonima, terasama). U kućanstvu ćemo ga najčešće pronaći u kupaonicama, kuhinjama i dnevnim boravcima.

Vapnenac je kamen vrlo sličan sedri. Za razliku od sedre vapnenac je zbog tektonskih djelovanja i tijekom vremena otvrdnuo pa mu je to ujedno i prednost nad sedrom. Vrlo lijepa karakteristika vapnenca je što ima tendenciju da izgleda kao drvo. Upotrebljava se kao podna obloga u kuhinjama, kupaonicama i dnevnim boravcima.

Pješčar

Pješčar je također metamorfna stijena. U prirodi se ne pojavljuje u širokom spektru boja pa to može biti olakotno prilikom kupovine ovog kamena (lakše je pronaći konzistentne tonove ovog kamena). Glavna karakteristika mu je izrazita elastičnost i po tom pitanju on vodi ispred drugih vrsta kamena koji se upotrebljavaju kao podne obloge. Koristite ga kao podne obloge u kupaonici, kuhinji ili dnevnom boravku. Nadamo se da smo vam uspjeli pojasniti glavne razlike između vrsta kamena kao i njihove prednosti i nedostatke. Za koji god kamen se odlučili znajte da ste donijeli dobru odluku jer korištenjem kamena u kuću unosite prirodu.

Vrste Razlozi za Razlozi protiv

Škriljac Vrlo otporan Postavljanje zahtjeva majstora koji je upoznat sa načinom kako postaviti ovu vrstu kamena.

Sedra Široka lepeza uzoraka i boja, relativno je mekan pa ćete imati osječaj mekoće prilikom hodanja po njemu Budući je mekan lako se ošteti i ogrebe

Mramor Dolazi u širokoj paleti predivnih boja i uzoraka Adsorbira vodu. Nije otporan na prljavstinu i lako se ošteti

Granit Možete ga postaviti i u kući ali i van kuće, vrlo je elastičan, u prirodi ga nalazimo u različitim bojama Djeluje izrazito hladno

Vapnenac Dolazi u širokoj paleti predivnih boja, vrlo je elastičan Adsorbira vodu

Pješčar Izrazito elastičan U prirodi se pojavljuje u izrazito malom spektru boja

Similar Posts