pod od bambusa

Njega podova od bambusa

Bambus postaje sve popularniji izbor za vlasnike kuća i stanova. Ukoliko već imate pod od bambusa ili o njemu tek razmišljate sigurno će Vas obradovati činjenica da je pod od bambusa lakše za održavati od drvenog poda, pred kojim osim ove ima i cijeli niz drugih prednosti. Podovi od bambusa , posebice bambusov parket, se lagano postavljaju i često ga se greškom smatra jednom od vrsta drvenog poda – što on zapravo nije. U svojoj osnovi bambus je zapravo vrsta trave, upravo zato i ima svojstva koja ga čine različitim od drveta. Sam postupak dobivanja poda od bambusa prilično se razlikuje od izrade drvenih podova.

Budući da bambus ne raste kao drvo, nemoguće je iz njega dobiti dovoljno velike komade za klasična pod. Zato se stabljika bambusa prvo izreže na trakice te potom pažljivo samelje na kvadratne duljine.

Višestruke kvadratne duljine su povezane zajedno u slojevima u obliku “ploče” koje su, pak, mljevene na profil nalik trakama podova od drveta. Podne trake se prodaju u različitim bojama od prirodno plave ili sive sve do različitih tamnih tonova. Gotovi bambus podovi imaju vrhunski trajan premaz, i lijepu završnu obradu. Pravilno postavljen, pod od bambusa daje domu toplinu i luksuzan izgled finog drveta dok sa druge strane pruža lakoću njege i održavanja. Podove od bambusa čistite metlom sa finim vlaknima.

Također ga kako bi što duže izgledao lijepo redovno usisavajte. Učestalost usisavanja ovisi o količini prometa u pojedinoj prostoriji. Odlična ideja je postavljanje otirača za čišćenje cipela na svaki ulaz u prostoriju sa podovima od bambusa.

Pokušajte upamtiti, bambus je čvršći nego ostali drveni podovi u upotrebi. Izdržati će više pritiska i ulegnuća. Većina ljepljive i gnjecave prljavštine može se lako ukloniti primjenom leda, koji ćeih učiniti krhkima i laganima za struganje. Ukoliko uložite malo dodatnih sredstava o male podloške koje ćete staviti na noge svog namještaja (koji mogu izgrebati svaku vrstu pa tako i pod od bambusa) produžiti ćete vijek svog poda.

Pranje bambusova poda

Zbog čistoće i izgleda trebalo bi oprati pod s vremena na vrijeme nakon usisavanja. No nikada ne ispirite takvu vrstu poda, koristite sredstvo za čišćenje napravljeno od tekućine za pranje posuđa pomiješano sa velikom količinom čiste vode.

Bambus zbog svojih svojstava lakše podnosi klasične probleme sa vlagom koji muče drvene podove. No pažljivo birajte vrste detergenta koje upotrebljavate, izbjegavajte agresivne i abrazivne tekućine. Trebate samo malo pažljivije čitati uputstva za upotrebu pojedinog detergenta.

Čišćenje bambusa spužvom

Dobra ideja je čišćenje sa spužvom od kvalitetnih mikro vlakana. Ukoliko je još niste koristili oduševiti ćete se njezinom efikasnošću kada je jednom počnete koristiti. Super fina tkanina upija i zadržava nečistoću i prljavštine.

Ostavlja čistu, jasnu površinu koja je se brzo suši. Nikada ne primjenjujte vosak na svojem podu. Vosak može uzrokovati probleme adhezije čak i godinama nakon što ga primijenite.

Similar Posts