osb ploča

Pod od OSB ploča

OSB (oriented strand board) je vrsta konstruirane drvene ploče koja je izrađena od tankih traka drva koje su usmjerene u određenim smjerovima, a zatim prešane i spojene zajedno ljepilom. OSB se najčešće koristi za podove, kao i za zidne i krovne obloge u građevinarstvu. Poznat je po svojoj čvrstoći i izdržljivosti, a često se koristi kao jeftinija alternativa šperploči.

Kako se proizvode OSB ploče?

OSB ploče proizvode se postupkom koji se naziva formiranje prostirke. Proces počinje uzimanjem malih komadića drva, zvanih pramenovi ili ljuskice, koji se obično beru s mladih stabala ili stabala malog promjera, a zatim se suše do određenog sadržaja vlage. Konci se zatim miješaju s ljepilom, obično voskom i smolom, i oblikuju u prostirku.

Podloga se zatim stavlja u prešu, gdje se toplina i pritisak primjenjuju da se podloga sabije i spoje niti zajedno. Temperatura i tlak koji se koriste u preši pažljivo se kontroliraju kako bi se osiguralo da je ljepilo ravnomjerno raspoređeno i da su niti međusobno čvrsto spojene. Vrijeme prešanja varira ovisno o debljini ploče i vrsti korištene smole.

Nakon prešanja ploča se hladi i skraćuje na konačnu veličinu. Površina ploče se zatim brusi kako bi se uklonile sve preostale neravnine ili grube točke.

Na kraju, ploča se pregledava na bilo kakve nedostatke, i ako zadovoljava standarde kvalitete, zatim se pakira i šalje kupcu. Neki proizvođači također mogu OSB ploči dodati zaštitni tretman kako bi je zaštitili od vlage, štetnika i propadanja.

Važno je napomenuti da je proces proizvodnje OSB ploča složen i na njega utječu mnogi čimbenici, poput vrste ljepila i smole koja se koristi, sadržaja vlage u drvu, debljine ploče i vremena prešanja. Različiti proizvođači mogu imati različite procese, ali osnovni principi su isti.

Vrste OSB ploča

Na tržištu je dostupno nekoliko različitih tipova OSB (oriented strand board) ploča, od kojih svaka ima svoja jedinstvena svojstva i namjenu. Neke od najčešćih vrsta uključuju:

 1. Standardni OSB: Ovo je najosnovniji tip OSB ploča i često se koristi kao strukturna ploča u građevinarstvu, kao što su zidne i krovne obloge.
 2. OSB s perom i utorom: Ova vrsta OSB ploča ima rubni dizajn s perom i utorom koji omogućuje čvrsto i sigurno prianjanje prilikom spajanja ploča. Često se koristi za podove i podloge.
 3. OSB otporan na vatru: Ova vrsta OSB-a tretirana je kemikalijom koja usporava vatru kako bi bila otpornija na vatru. Obično se koristi u komercijalnoj i industrijskoj gradnji.
 4. OSB otporan na vlagu: Ova vrsta OSB-a tretirana je premazom otpornim na vlagu kako bi bila otpornija na oštećenja vodom. Često se koristi u okruženjima s visokom vlagom, kao što su kupaonice ili kuhinje.
 5. OSB s barijerom zračenja: Ova vrsta OSB ploča presvučena je materijalom s barijerom zračenja koji pomaže u odbijanju topline i održavanju prostora hladnijim. Često se koristi u primjenama krovišta i tavana za poboljšanje energetske učinkovitosti.
 6. Nosivi OSB: Ova vrsta OSB-a dizajnirana je da izdrži velika opterećenja i često se koristi kao strukturna ploča u nosivim zidovima.

Uvijek se posavjetujte sa stručnjakom prije donošenja odluke o tome koju ćete vrstu OSB ploča koristiti u određenom projektu.

Standardne dimenzije OSB ploča

Vrsta OSB pločeDebljina (mm)Dimenzije (mm)
Standardni OSB9, 12, 15, 18, 222400 x 1200, 1220 x 2440
OSB na pero i utor18, 222400 x 600
Vatrootporni OSB12, 15, 18, 222400 x 1200, 1220 x 2440
OSB otporan na vlagu9, 12, 15, 18, 222400 x 1200, 1220 x 2440
Radijacijska barijera 12, 15, 18, 222400 x 1200, 1220 x 2440
Nosivi OSB18, 22 2400 x 1200, 1220 x 2440


Vrijedno je napomenuti da su ove debljina i dimenzije približne i da se točne mjere mogu razlikovati ovisno o proizvođaču i regiji. Također, različiti proizvođači mogu imati različite opcije i veličine, pa je uvijek najbolje provjeriti s njima prije nego što odlučite koju ćete koristiti.

Podovi od OSB ploča

OSB podovi, također poznati kao podovi od usmjerene iverice, vrsta su izrađenih drvenih ploča koje postaju sve popularnije u građevinskoj industriji. Izrađen je od tankih drvenih traka koje su usmjerene u određenim smjerovima, a zatim prešane i spojene ljepilom. Jedna od najvećih prednosti OSB podova je njihova čvrstoća i trajnost.

Poznate su po svojoj sposobnosti da izdrže velika opterećenja i otporne su na vlagu, što ga čini odličnim izborom za podove u područjima s velikim prometom ili u okruženjima s visokim potencijalom vlage. Osim toga, OSB podovi su isplativi u usporedbi s drugim vrstama podnih materijala kao što su tvrdo drvo ili pločice. Još jedna prednost OSB podova je njihova ekološka održivost. Izrađen je od obnovljivog izvora i često koristi male ili niskokvalitetne komade drva koji bi inače bili odbačeni. To ne samo da ga čini ekološki prihvatljivijim, već pomaže iu očuvanju resursa.

Postavljanje OSB podova

Postavljanje OSB podova je relativno jednostavan proces. Prvi korak je pripremiti podlogu uklanjanjem svih starih podova i izravnavanjem. Zatim se OSB ploče postavljaju i učvršćuju čavlima ili ljepilom. Ploče bi trebale biti izrezane tako da pristaju oko prepreka poput vrata ili stepenica. Nakon što su paneli postavljeni, mogu se premazati bojom, lazurama ili poliuretanom kako bi se zaštitio i poboljšao njihov izgled.

Održavanje OSB podova je relativno jednostavno. Važno je održavati pod čistim i bez krhotina kako biste spriječili ogrebotine ili oštećenja. Prolijevanje treba odmah očistiti kako bi se spriječilo prodiranje vlage u ploče. Ako dođe do oštećenja, često se može popraviti zamjenom oštećene ploče. Pravilno skladištenje i rukovanje pločama tijekom postupka postavljanja također je važno kako bi se spriječilo oštećenje.

Problemi s OSB podovima

Neki od najčešćih problema s podovima od OSB ploča uključuju:

 1. Oštećenje od vlage: OSB je napravljen od drva i može biti osjetljiv na oštećenje od vlage ako je izložen visokim razinama vlage ili vode. To može uzrokovati iskrivljenje, bubrenje ili raslojavanje ploča.
 2. Širenje i skupljanje: OSB podovi se mogu širiti i skupljati s promjenama temperature i vlažnosti. To može uzrokovati olabavljenje ploča ili stvaranje praznina između njih.
 3. Oštećenja rubova: Rubovi OSB ploča posebno su osjetljivi na oštećenja. Mogu se okrhnuti, napuknuti ili slomiti ako su izloženi velikim opterećenjima ili udarcima.
 4. Delaminacija: Delaminacija je stanje u kojem se slojevi OSB ploče odvajaju jedan od drugog. To se može dogoditi zbog nepravilne instalacije, izlaganja vlazi ili drugih čimbenika.
 5. Pješački promet: OSB podovi mogu pokazati tragove i ogrebotine od pješačkog prometa, što može biti ružno i učiniti da površina izgleda istrošeno.
 6. Ogrebotine na površini: OSB podove mogu izgrebati namještaj, kućni ljubimci i drugi predmeti, što može uzrokovati da površina izgleda istrošeno i neprivlačno.

Kako bi se spriječili ovi problemi, važno je koristiti odgovarajuće podloge i pravilno zatvoriti i završiti OSB površinu. Također, važno je održavati nisku razinu vlažnosti i izbjegavati izlaganje poda vlazi. Također je važno redovito održavati OSB podove, što uključuje čišćenje i zaštitu od velikih opterećenja i udaraca

Što staviti ispod poda od OSB ploča?

Postoji nekoliko različitih materijala koji se mogu postaviti ispod poda izrađenog od OSB (oriented strand board) ploča za dodatnu izolaciju, zvučnu izolaciju i zaštitu od vlage. Neki od najčešćih materijala uključuju:

 1. Parna brana: Parna brana je sloj plastike ili drugog materijala koji se postavlja na podlogu kako bi se spriječilo prodiranje vlage u OSB podove. Ovo je osobito važno u područjima s visokom vlagom ili mogućnošću curenja vode.
 2. Izolacija: Izolacija se može dodati podlozi kako bi se poboljšala energetska učinkovitost i smanjio gubitak topline. Ovo je osobito važno u područjima s ekstremnim temperaturama.
 3. Materijali za zvučnu izolaciju: Materijali za zvučnu izolaciju mogu se dodati podlozi kako bi se smanjio prijenos buke, ovo je osobito važno u višekatnicama ili u područjima gdje je buka problem.
 4. Izravnavanje betona: Ako je podloga neravna, možete upotrijebiti betonsku masu za izravnavanje prije postavljanja OSB poda. To će osigurati da je pod ravan i stabilan.

Važno je napomenuti da će vrsta podloge ili drugih materijala koji se koriste ovisiti o specifičnim zahtjevima projekta i namjeni prostora. Uvijek se posavjetujte sa stručnjakom i pročitajte smjernice proizvođača kako biste odredili odgovarajuće materijale i tehnike ugradnje za svoj projekt.

Gdje stavljati OSB podove?

Neka od najčešćih mjesta na kojima se koriste OSB podovi uključuju:

 1. Stambena gradnja: OSB podovi se često koriste kao podloga u stambenoj gradnji. To je isplativa alternativa šperploči i može se koristiti u područjima kao što su spavaće sobe, dnevne sobe i hodnici.
 2. Garaže i radionice: OSB podovi su popularan izbor za garaže i radionice zbog svoje izdržljivosti i otpornosti na vlagu.
 3. Vanjske strukture: OSB podovi se također mogu koristiti u vanjskim strukturama kao što su palube i šupe. To je pristupačna opcija koja može dobro izdržati vremenske uvjete.
 4. Privremene strukture: OSB je uobičajeni izbor za privremene strukture kao što su građevinske prikolice i privremeni stambeni objekti.
 5. Komercijalna gradnja: OSB podovi se također koriste u komercijalnoj gradnji za podove, krovove i zidove.

Važno je napomenuti da se OSB podovi ne preporučuju za korištenje u prostorima gdje će biti izloženi vodi dulje vrijeme, kao što su kupaonice ili podrumi. Osim toga, ne preporučuje se koristiti ga u područjima s visokom razinom vlažnosti, kao što su tropska područja. Uvijek se posavjetujte sa stručnjakom i pročitajte smjernice proizvođača kako biste utvrdili jesu li OSB podovi prikladni za vaš specifični projekt

Similar Posts