Masivni parketi za podno grijanje

Želite postaviti podno grijanje u svom domu? Zanima vas kako bi masivni parketi išli uz podno grijanje? Kod nas saznajte sve što vas zanima o masivnim parketima na podnom grijanju.

Što su zapravo masivni parketi?

Riječ je o vrsti podnih obloga od drveta debljine do nekoliko centimetara, koje se uz pomoć ljepila ili čavli pričvršćuju na nosivu konstrukciju. Najpopularnija drva su obično domaće vrste poput hrasta ili javora, ali i neke egzotične vrste. Te vrste drveta daju masivnim parketima estetski lijep i ugodan osjećaj, jednostavne su za održavanje i obnavljanje. Također su prirode, te samim time higijenske, kao i izvrsna vrsta izolacije od zvukova, topline, struje i ostalih vrsta izolacije.

Uz sve te prednosti, mora se uzeti u obzir i neki od nedostataka masivnih parketa. Nije ih preporučljivo postavljati u prostorijama s izmjenjivim i velikim temperaturama i vlažnošću zraka, jer bi moglo doći do izobličavanja zbog vlažnosti ili isušivanja i pucanja drva zbog podnog grijanja. Zbog takvih mogućih problema, potrebno je voditi računa gdje će se postavljati masivni parketi i na koji način.

Nakon što se postave masivni parketi, podno grijanje ne bi smjelo prelaziti 29°C, a idealna temperatura za grijanje parketa bi bila između 26°C i 28°C, sa sobnom temperaturom od 20°C do 23°C i vlažnošću zraka koja ne smije prelaziti 75% vlažnosti zraka.

U suprotnom bi se mogli pojaviti problemi i oštećenja parketa. Što se tiče vode koja prolazi kroz cijevi za podno grijanje, idealna temperatura bi bila oko 55°C, premda u hladnijim razdobljima ta temperatura može doseći i do 70°C.

Kako ih postaviti ?

Potrebno je pridržavati se svih propisanih normi za postavljanje masivnih parketa kao podne obloge, jer u suprotnom može doći do isušivanja i pucanja podova u toplijim razdobljima ili vlagom i izobličavanjem podova za vrijeme hladnijih i mokrijih razdoblja.

Čega se morate pridržavati

Cement je jedan od također bitnih dijelova kod postavljanja masivnih parketa za podno grijanje. On se postavlja na donji dio poda na koji će se pričvrstiti parket, a cementne ploče se postavljaju na razmaku od 150mm do 300mm. Idealan razmak za postavljanje je 200mm, a cement prije postavljanja mora biti dobro osušen kako ne bi došlo do navlaživanja parketa. To se postiže postupnim zagrijavanjem cementa nakon postavljanja, i tako tri tjedna, dok temperatura ne dođe do temperature na kojoj će sustav zagrijavanja raditi. Ako ćete se pridržavati svih pravila prilikom postavljanja masivnih podova, izbjeći ćete moguće komplikacije koje bi se mogle pojaviti i imat će te predivne drvene parkete koji će vam pružati izvrsnu izolaciju i pružati odlično podno grijanje.

Similar Posts