Povijest parketa

Parket se prvi puta u povijesti spominje u 17. stoljeću. Do tada su podovi uglavnom bili zemljani. Oko 1684. godine u Versaju se pojavljuju drveni podovi.

Bili su izrađeni od ručno rezanih komadića raznobojnog drveta. Komadići drveta rezali su se u obliku trokuta i kvadrata.

Tako izrezano drvo ljepilo se na betonske podove te strugalo, brusilo i poliralo. Postavljanje ovakvog poda bilo je izrazito zahtjevno i skupo.

Stoga su se takvi podovi postavljali u palačama i domovima najbogatijih obitelji. Praktičnu primjenu parketa primijetio je prvi Lui XIV koji je parketni pod postavio umjesto mramornog poda koji je se počeo habati.

Glavna prednost parketnog poda bila je laka zamjena dotrajalih komadića drveta od kojih je parket bio izrađen.

Nešto jeftinija verzija pretečih parketa pojavila se u Americi. Tamo su i manje imućne obitelji mogle postavljati rezane daske na podove koje su se zatim brusile i polirale.

Parketi dolaze i odlaze iz trenda

Drvene podne obloge i parketi ostaju vrlo popularni do kraja 30.-tih godina 20. stoljeća kada ih polako istiskuje linoleum i tepisi.

Naime, postaje popularno drvene podove prekrivati tepisima kao i zamjenska parketa znatno jeftinijim linoleumom.

Takav trend se nastavlja kroz 20. stoljeće a sredinom 70-tih godina ponovno parketi postaju popularni.

Razvojem tehnika i tehnologija proizvodnje drvenih podova i parketi ponovno doživljavaju svoju renesansu.

Danas postoji cijela paleta parketa a i proizvodnja je napredovala do te mjere da su parketi danas dostupni širokoj populaciji.

Parketi i vrste, egzotični parketi, bambus parketi, masivni parket, gotovi parketi, kakav parket kupiti, postavljanje parketa, prednosti parketa, parketi izračun..

Similar Posts