Zašto kameni pod ?

Podovi od prirodnog kamena nisu novost u graditeljstvu. Možemo i danas pronaći građevine iz pretpovijesnog razdoblja sa lijepo postavljenim kamenim podovima. Način postavljanja kamenog poda nije se promijenio od tih dana do danas, na to nisu utjecali čak niti komercijalno proizvedeni kameni podovi.

Kameni podovi su danas dostupni u velikom rasponu tekstura i boja. Proizvode se sa različitim karakteristikama izdržljivosti. Kada birate materijal kojim ćete obložiti svoj pod imajte na umu činjenicu da je kameni pod zapravo jedini pod koji će protekom vremena izgledati bolje. Trajati će doslovno zauvijek. To je razlog zašto kameni podovi iz pretpovijesnog razdoblja i danas izgledaju zastrašujuće moderno.

Malo je materijala za oblaganje podova koji imaju bolje karakteristike od kamena. Kako će vrijeme prolaziti kameni pod će dobivati patinu koja se može pronaći samo na podovima napravljenim iz prirodnog kamena. Kameni podovi su jednostavni za održavanje i čišćenje a ovisno o vrsti kamena koju izaberete izgledati će stilski dotjerano i moderno.

Kamen od kojeg izrađujemo kamene podove bazično dijelimo u tri vrste: sedimentni, eruptivni i metamorfni. Vapnenac je primjer sedimentnog kamena, granit je primjer eruptivnog kamena a mramor je metamorfni kamen.

Umjetni kamen nije pravi kamen. Pločice napravljene od umjetnog kamena ne mogu se svojom ljepotom i drugim karakteristikama uspoređivati sa kamenom koji je stvorila priroda. Proizvođači su se trudili i trudili no nitko još nije uspio postići svojstva prirodnog kamena. Iako su neki njihovi proizvodi prilično dobri, oni ipak nisu kamen.

Umjetne kamene pločice su novost, pravi kamen je sa druge strane nastajao nekada i do 300 milijuna godina.

Prirodni postupak zahtjeva dosta vremena no ako pogledate rezultat složiti ćete se da je priroda najbolji majstor od svih majstora.

Pod od prirodnog kamena nema konkurencije i to će se teško ikada promijeniti.

Umjetne kamene pločice su novost

Podovi od kamena ne trebaju nužno izgledati grubo. Kamen može biti ispoliran do visokog sjaja ili matiran kako bi bolje otkrio svoju teksturu.

Može biti taman, čak i crn ili svjetlijih boja.

Similar Posts