parket dnevna soba

Parketi – popravak, restauracija, lakiranje, brušenje

Parketi – popravak, restauracija, lakiranje, brušenje

Parketi prije ili kasnije nezvezano uz to koliko ga pazite i mazite zahtjeva popravak, brušenje tj. restauraciju. Ako ne želite angažirati profesionalce (koji jesu skupi ali nekad je najbolje angažirati stručnjake posebno ako je površina parketa koju želite pobrustiti veća) već sami želite popraviti svoj dotrajali parket spremili smo mali članak sa osnovnim savjetima kako pristupiti brušenju parketa.

Alat za brušenje parketa.

Ako ste u mogučnosti svakako kupite profesionalnu opremu za brušenje parketa (ne brustie ručno….potrošitite ćete tone materijala a rezultat vjerojatno neće biti odgovarajući). Oprema za brušenje su tračne i vibro brusilice, možete ih pronaći u boljim trgovačkim centrima a ako se malo više potrudite pronaći ćete i dućane koju tu opremu iznajmljuju. Kritičari kažu da virbo bušilica nema dovoljnu snagu a da tračna ako ste nepažljivi ostavlja tragove.

Koraci u restauraciji parketa

Na početku operacije provjerite koliko parketa fali, koliko ga je više ili manje oštećeno te koliko je pločica labavo. Labave blokove možete propoznati po tome što miču kada hodate po njima a za slabo učvršćene upotrijebite metodu “kucanja o drvo”:

Dobro priljepljeni i loše priljepljeni parket proizvode različite zvukove kada “pokucate” po njima. Parkete koji Vam nedostaju najlakše je zamjeniti istim parketima iz susjedne sobe koji ćete restaurirati sa novim ili drugačijim parketom. Ako niste te sreće da imate višak starog parketa kupite novi, naravno iste boje i od iste vrste drveta ako je moguće ili jednostavno pričekajte da Vaši susjedi iz zgrade krenu u restauraciju svojih soba i izbace stari parket u glomazni otpad. Stare gradske kuće uglavnom imaju iste standardne veličine parketa (ovisno o tome kada su građene) pa slobodno pitajte susjede imaju li koji komad koji im ne treba ili ga misle baciti. Restaurirani stari parket po mišljenju mnogih ljepši je od potpuno novog, ima toplinu i patinu koje mu daje protok vremena i dugotrajna upotreba.

Parketi pričvršćeni bitumenom

Stari parketi za pod su pričvršćeni bitumenom, crnom smolom (koji se više ne koristi u izgradnji novih domova). Sve te ostatke trebate ukloniti prije restauracije, za to ima više načina, ako parket stavite u duboko smrzavanje smola će očvrsnuti i biti će je lakše skidati. Možete upotrijebiti i kemijska sredstva, otapala i slično. No kada radite sa zapaljivim i opasnim kemikalijama budite na oprezu, dobro provjetravajte prostoriju i svakako poštujete SVE upute proizvođača na napisana poleđini sredstva. Ako stari parket i površinu na koji ga stavljate ne očitstite dobro vrijeme sušenja parketa značajno će Vam se produžiti a možda će Vam i jednom restaurirani prket biti neravan što svakako ne želite.

Neravan pod na koji postavljate Vaše parket možete srediti na više načina. Najjednostavnije je kosinu zaliti sredstvom na bazi lateksa (no debljina koju možete tako poravnati je prilično mala) jednostavnije ali i teže je cijelu površinu izbrusti ako je takva operacija moguća (ovisno o prirodi Vašeg poda) a možete je i podložiti sa tankim drvenim ili limenim pločama. Kada postavljate nove komade parketa na mjesto gdje su nekada stajali stari sigurno će vam se pojaviti razmaci. Ako razmaci između parketa nisu veiliki ne očajavajte. Parket je prirodan materijal koji “diše”, širina parketa se mjenja ovisno o godišnjim dobima i sasvim je prirodno da postoje razmaci. Većinu njih ionako ćete moći popuniti lakom.

Brušenje lakiranje poda

Za najbolje rezultate trebali bi pobrusiti cijelu površinu parketa ne samo dijelove koje ste zamjenili. Prije nego što počnete nanositi lak detaljno očistite površinu od svih nečistoća, prašine, papira i sl. Jednom kada nanesete lak ako su na parketu ostale nečistoće biti će ih nemoguće naknadno ukloniti. Ne žurite budite , sigurni u ono što radite pa ni rezultat neće izostati. Sretno Vam lakiranje parketa !.

Similar Posts