crvene zidne pločice

Čišćenje i održavanje keramičkih pločica

Podne zidne pločice čišćenje i održavanje – kako ukloniti prljavštinu, plijesan i kamenac upotrebljavajući jednostavna rješenja i postupke Keramičke pločice su popularne kao dizajnerski element u mnogim modernim domovima današnjice. One se razlikuju po veličinama, stilovima, bojama, cijenama a popularne su podne obloge zbog lakoće njihovog čišćenja. Bilo da ih upotrebljavate za podove ili zidove, unutarnje ili vanjske keramičke pločice mogu se lako održavati ako slijedite neke osnovne procedure za njihovo očuvanje.

Glazirane i neglazirane

Keramičke pločice koje su prisutne na tržištu razlikujemo u dvije forme : neglazirane i glazirane. Neglazirane pločice obično zahtijevaju mnogo više čišćenja i održavanja jer nisu premazane sa vanjskim ljuskama. Sve pločice mogu i trebaju biti rutinski čišćene s pomoću mnogo otopina i mnogo vode. Brišući pločice svaki dan samo sa vodom te sušeći ih sa spužvom ili krpom izbjeći ćete ukorijenjenu i slojevitu prljavštinu, plijesan i kamenac koji se nakupljaju po površinama.

Čišćenje plijesni između fuga

Ono što drži keramičke pločice na mjestu je mješavina cementa i finog pijeska ili obuhvaćeno akrilnim materijalima kao što su silikon. Ako primijetite a su vam fuge počele tamniti načini otopinu od 1/4 šalice nekog blažeg detergenta dodano na 10 litara vode. Uzmite spužvicu uronite u otopinu i očistite područja koja su “inficirana” prljavštinom. Jednom kad dobro očistite isperite vodom

Kada čistite pločice nikad ne upotrebljavajte grube abrazive kao što su puder za čišćenje svi te tekućine mogu oštetiti površinu pločice. Osim ako na etiketi piše da je sigurno za pranje površina keramičkih pločica.

Zidne i podne pločice

Za jaku prljavštinu gdje blagi detergent ne čisti napravite otopinu kloridnog izbjeljivača i vode kako biste u potpunosti uklonili ukorijenjenu prljavštinu i osigurajte sa je prostor u kojem to radi ventiliran. A na ruke je potrebno navući gumene rukavice.

Da biste napravili otopinu uzmite samo jedan čep varikine i izmiješajte sa 20 litara vode u kanti. Kada ste izmiješali ostavite otopinu 15-20 minuta. Ako čistite zidove uzmite spužvicu ako čistite podove upotrijebite mekanu četku. Kada ste izribali sve površine pločica i zidne i podne ostavite tekućinu da odstoji na površinama barem 15 minuta. Kada je prošlo 15 minuta isperite površine sa mnogo vode. Slijedeće, ponovite postupak sa otopinom slabog detergenta da uklonite moguće tragove varikine. Konačno isperite vodom pločice te ih obrišite pamučnom krpom.

Održavanje pločica

Između ovih većih procedura čišćenja svaki dan samo obrišite pločice sa krpom namočenom u vodi kako biste spriječili nakupljanje prljavštine. Ako ćete se pridržavati ovih uputa pločice će uvijek izgledati novo i trajati će Vam duže.

Similar Posts