Tepisoni

Tapisoni tepisoni- podne obloge

Tapisoni – Kako izabrati kvalitetan tepison “wall to wall carpet” Vrlo važna odluka pri uređivanju svog doma, poslovnog prostora ili nekog drugog interijera jest i sam odabir tepisona. Također se odlučite da li će se taj stil tepisona koji odaberete provlačiti kroz dizajn svih prostorija ili samo jedne, naravno bitno je stil i izgled tepisona uskladiti sa ostatkom stila uređenja. Pri samoj odluci kupnje i odabira tepisona prvo razmislite u koju ga prostoriju postavljate, kolika je “prometnost” (ako je u poslovnom prostoru hoće li puno ljudi dnevno gaziti po njemu). Kako biste se lakše odlučili za stil i materijal tepisona, sagledajte sve uzorke koje posjeduju u trgovinu u kojoj ih kupujete. Tako ćete se u potpunosti moći odlučiti za uzorak tepisona koji Vam zaista odgovara.

Najčešći materijal od kojih se izrađuju tepisoni “wall to wall” je najlon. Razlog tome je što je najlon najčvršći i nije podložan cufanju. No problem sa najlonskim tepisonima je ako ih se ne održava pravilno mogu zgledati “ružno”. No često su najlonski tepisoni brand -irani.

Poliester tepisoni

Slabiji ali otporniji na mrlje su svakako tepisoni napravljeni od poliestera, malo su jeftiniji od najlonskih ali ipak nisu najbolji izbor za svakoga. Nekad tepisone izrađuju od recikliranih plastičnih materijala koji kada po njima gazite “proizvode ” smiješne zvukove. Pokušajte nabaviti manji komadić tepisona i postavite ga na pod prostorije te gazite po njemu kako biste vidjeli da li Vam odgovara prije no što potrošite novce na cijeli prostor.

Olefin (Polypropylene)

je svakako najslabiji ali najbolji pri prikrivanju prljavštine od ova tri izbora te se obično postavlja na vrlo prometnim mjestima, prostorijama kao što su dnevne sobe, trgovine, galerije. Također, olefinski tepison se upotrebljava i na površinama koje se nalaze vani.

Sva sintetika vlakna su bazirani na pertoleum-u, stoga su prirodni materijali prioritet, možete pokušati pronaći prirodnu alternativu.

Prirodna vlakna – vuna, kokos, sisak, seagrass

Vuna (wool) – iako najskuplji odabir tapisona, vuneni tapisoni su dugovječni.

kokos – sisak (Coir/Sisal)- Kokos i sisal (koji se izrađuje od Meksičke agave) kombiniraju se kako bi se proizvele moderne površine tepisona. Vrlo su izdržljivi i zahtijevaju manje održavanje.

Seagrass – prirodna vlakna a tepisoni su dugotrajni i izdržljivi ali nepromočiv stoga uvijek ostaju u prirodnoj boji. Ako Vam ne odgovaraju tepisoni tepisi su bolji ali skuplji izbor. Keramičke pločice, parketi ili laminati linoleum linoleum , pluto, jedan su od mogućih izbora.

Similar Posts