Popravak oštećenih laminata

Postavljanje laminata u kupaonicu iziskuje neke ekstra korake kako bi osigurali da voda ne ošteti laminat u budućnosti.

Napravljeni da traju

Laminati su napravljeni da traju. Kvalitetni laminati su otporni na vodu i prilično čvrsti.

Tretirani su aluminijum oksidom kako bi ima se dodala izdržljivost i otpornost na grebanje. Garancije koje ide uz laminate odnose se na izbjeljivanje, mrljanje i proizvođačke greške. Garancije na svakodnevno habanje nije uključena.

Iako su jako izdržljivi, na njima će se tokom vremena korištenja pojaviti oštećenja u vidu ogrebotina od habanja. Takva se oštećenja lako popravljaju, postoje posebni kitovi za popravak laminata koje možete nabaviti u velikim trgovačkim centrima sa građevinskom opremom. Kitovi mogu biti akrilni ili bazirani na lateksu, mogu biti posebne voštane olovke ili bojice koje svojom bojom odgovaraju boji Vašeg laminatnog poda. Kada krećete u dućan po kit za popravak laminatnog poda, obavezno sa sobom uzmite uzorak svojeg laminata. Tako ćete kupiti točno onu boju kita koja Vam je potrebna.

Set za popravak laminata

Pasta za popravak laminata: Ovo je tvar slična kitu koja se koristi za popunjavanje strugotina, pukotina i ogrebotina na površinama laminata. Izrađena je u skladu s bojom laminata i može se zagladiti i oblikovati kako bi se stopila s ostatkom laminata. Obično se izrađuje od mješavine smole, punila i učvršćivača koji se mogu pomiješati kako bi se stvorila tvar nalik kitu koja se može oblikovati i oblikovati za popunjavanje praznina, pukotina i krhotina na laminatnim površinama. Pasta za popravak laminata obično se koristi za popravak ogrebotina, krhotina i drugih manjih oštećenja na laminatnim pločama, podovima i namještaju.

Brusni blok: Ovo je blok od pjene ili drugog mekog materijala s abrazivnim zrnom na jednoj strani. Sastoji se od bloka brusnog papira ili abrazivnog materijala pričvršćenog za ručku, što omogućuje jednostavno i precizno brušenje. Koristi se za zaglađivanje i izravnavanje reparaturne paste nakon što je nanesena, te za njeno stapanje s okolnom površinom.

Završne ploče: Ovo su listovi brusnog papira koji se koriste za fino podešavanje popravka i daju glatku, besprijekornu završnu obradu. Dolaze u različitim granulacijama i mogu se koristiti za uklanjanje viška paste za popravke, izravnavanje nesavršenosti i poliranje popravljenog područja.

Boje: To su tekućine ili prahovi koji se mogu koristiti za usklađivanje boje paste za popravak laminata s okolnom površinom. Dolaze u nizu boja i mogu se miješati i slagati kako bi se postigla željena nijansa. Neke uobičajene boje za popravak laminata uključuju:

  • Svijetli tonovi drva, poput hrasta, javora ili breze
  • Tamni tonovi drveta, poput trešnje, mahagonija ili oraha
  • Neutralni tonovi, poput bijele, crne ili sive
  • Svijetle boje, poput crvene, plave ili žute
  • Pastelne boje, poput ružičaste, ljubičaste ili zelene

Osim ovih stavki, neki setovi za popravak laminata mogu također uključivati dodatne alate ili materijale, kao što je plastični strugač ili mala četka, koji se mogu koristiti za nanošenje ili izravnavanje paste za popravak laminata.

Najčešće vrste oštećenja uključuju:

Poravak laminatnog poda

Ogrebotine i tragovi ogrebotina: mogu nastati od svakodnevnog trošenja, pomicanja namještaja ili kandži kućnih ljubimaca. Za popravak ogrebotina i tragova ogrebotina trebat će vam pribor za popravak laminata. Ovi setovi obično dolaze s voskom u boji koji odgovara boji vašeg laminata, kao i jastučić za poliranje. Prvo popunite ogrebotinu ili trag ogrebotine štapićem od voska. Zatim upotrijebite jastučić za poliranje kako biste zagladili vosak i učinili da se stopi s ostatkom poda.

Udubljenja: Mogu nastati zbog ispuštenih predmeta ili teškog namještaja. Za popravak strugotina i udubljenja trebat će vam set za popravak laminata i nož za kit. Prvo ispunite krhotinu ili udubinu štapićem voska u boji iz kompleta za popravak. Zatim upotrijebite nož za kit kako biste zagladili vosak i učinili da se stopi s ostatkom poda.

Oštećenja od vode: može se dogoditi zbog prolijevanja ili curenja i može dovesti do savijanja ili bubrenja laminata. Ako primijetite da se vaš laminatni pod počinje iskrivljavati ili bubriti zbog oštećenja vodom, važno je riješiti problem što je prije moguće. Kako biste popravili štetu od vode, morat ćete locirati i popraviti izvor curenja vode. Nakon što je curenje popravljeno, mokro-suhim usisavačem uklonite sav višak vode s poda. Ako je laminat ozbiljno oštećen, možda ćete morati zamijeniti oštećene ploče.

Mrlje: mogu nastati od prolijevanja ili drugih tvari koje prodru u laminat. Za uklanjanje mrlja s laminatnih podova trebat će vam blagi deterdžent i meka krpa. Pomiješajte malu količinu deterdženta s vodom i krpom nježno izribajte mrlju. Ako je mrlja posebno tvrdokorna, možda ćete morati upotrijebiti blago abrazivno sredstvo za čišćenje. Obavezno slijedite upute proizvođača i testirajte sredstvo za čišćenje na malom, neupadljivom području prije nego što ga upotrijebite na cijelom podu.

Teža oštećenja laminata

Za teža oštećenja laminata trebati ćete izmijeniti pojedine komade svojeg poda. To naravno nije baš jednostavno. Ukoliko je oštećeni dio bliži zidu nego središnjem dijelu prostorije, tada uklonite jednu po jednu dasku dok ne dođete do one koju treba zamijeniti. Kada je zamijenite vratite ostale daske na njihovo mjesto.

Ako se radi o većem oštećenju na središnjem dijelu Vašeg laminatnog poda, tada trebate zamijeniti dasku koja je oštećena. Ukloniti pa vratiti sve daske koje vode do oštećenog dijela laminata je prevelik i kompliciran posao.

Zamjena oštećenih laminatnih ploča

Na komadu laminata koji je oštećen izbušite 4 rupe u njegovim kutovima. Tada polako uklanjajte središnji dio te na kraju i dijelove laminata koji se dodiruju sa susjednim pločama.

Uklonite i elemente koji spajaju tu ploču sa okolnima. Budući da nećete moći postaviti ploču klik klak metodom (jer bi za to trebali podizati cijeli pod) jednostavno odrežite i te elemente.

Na mjesto uklonjene ploče stavite novu sa koje ste također uklonili dio za spajanje.

Zaljepite laminat na njegovo mjesto

Zalijepite je za pod koristeći posebna ljepila, svakako novo zaljepljenu ploču laminata opteretite težinom kako bi se što bolje zalijepila. Držite je tako pritisnutu najmanje 24 sata.

Ukoliko vam ja ovo prva instalacija laminata, ne budite strogi prema sebi, prvi put se uvijek nešto zezne..no sa vremenom ćete biti sve bolji i bolji, želimo vam puno uspjeha.

Fotografije: Max Vakhtbovych

Similar Posts