Linoleum

Linoleum podne obloge. Linoleum spada u najtrajnije podne obloge. Linoleum se izrađuje od kaučuka i lanenog ulja, smole, jute i drvenog brašna – dakle isključivo od prirodnih materijala. Debljina linoleum podova pojavljuje se od 2 – 3,2 milimetara. Najznačajnija prednost linoleum podova je definitivno njihova otpornost. Zbog prirodnim materijala od kojih je linoleum izrađen izuzetno je povoljan za zdravlje jer ima anialegrijska i antibakterijska svojstva.

Zahvalna podloga

Linoleum je vrlo zahvalna podna obloga pogotovo za mjesta gdje borave djeca (dječji vrtići, skole) jer zaustavlja razvoj plijesni te gljivica te je također vrlo dobar zvučni izolator.

Linoleum je otporan na tretiranje kemikalijama te mineralnih ulja. Najistaknutija prednost linoleum podova je definitvno izbor uzoraka tj, dizajna. Postavljanje linoleuma je zaista vrlo lagan te je pogodan za postavljanje na podno grijanje.

Cijene linoleum podnih obloga puno su prihvatljije od klasičnih podnih obloga: parketi, laminati, keramičke pločice, pluto.Podloga za postavljanje linoleuma mora biti suha, tvrda i naravno čista.

Linoleum održavanje i postavljanje

Prije polaganja linoleuma na podlogu bitno je ostaviti barem 48 sati da se aklimatirizira na temperaturi od 20-22 stupnjeva Celzijevih. Neravnine na podu treba poravnati prije postavljanja linoleuma kako bi dobro prionuo na podlogu.

Mane i prednosti linoleum podova

Najozbiljnija zamjerka odnosno mana linoleum podova je njegova sklonost oksidaciji tj. blijedi pod utjecajem sunčeve svjetlosti. Dakle nemojte se začuditi gubitku intenziteta boja i izbljeđivanja površine.

Dok obnavljate svoju kuću, ako ste se odlučili za promjenu podova i ako si ne možete priuštiti puno za to, onda je najbolji izbor za vas linoleum.

Prednosti linoleum podova

Trajnost: Podovi od linoleuma poznati su po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da izdrže veliki promet i habanje. Otporni su na ogrebotine, udubljenja i mrlje, što ih čini idealnim za područja s velikim prometom.

Ekološki prihvatljiv: Linoleum je napravljen od prirodnih, biorazgradivih materijala kao što su laneno ulje, drveno brašno i prašina od pluta, što ga čini ekološki prihvatljivom opcijom za podove.

Jednostavno održavanje: Podovi od linoleuma lako se čiste i održavaju, zahtijevaju samo redovito metenje i brisanje kako bi izgledali svježe i novo.

Hipoalergenski: Linoleum je hipoalergenska opcija za podove, što ga čini prikladnim za osobe s alergijama ili osjetljive osobe.

Nije skup: Linoleum je općenito jeftiniji od ostalih podnih obloga kao što su tvrdo drvo ili pločice, što ga čini pristupačnom opcijom za one s ograničenim budžetom.

Ograničene mogućnosti boja i dizajna: Linoleum je dostupan u ograničenom rasponu boja i dizajna, što otežava pronalaženje poda koji odgovara vašem stilu ili dekoru.

Nedostatci linoleuma

Žuti s vremenom: Linoleum može požutjeti s vremenom, osobito ako je izložen izravnoj sunčevoj svjetlosti ili drugim izvorima UV svjetla.

Sklizak kad je mokar: Linoleum može biti sklizak kada je mokar, što ga čini potencijalnom opasnošću u područjima sklonima prolijevanju ili vlazi.

Nije prikladan za sva područja: Linoleum nije prikladan za vanjsku upotrebu ili područja sklona ekstremnim temperaturama, jer se može skupiti ili proširiti u ekstremnim vremenskim uvjetima.

Zahtijeva pravilnu ugradnju: Linoleum se mora pravilno ugraditi kako bi zadržao svoju izdržljivost i vijek trajanja. Ako nije pravilno instaliran, lako se može oštetiti ili promijeniti boju.

Linoleum pod je jeftiniji izbor za podove. Ako ste mislili na mijenjanje podova u vašoj kući sa linoleumom, možete to učiniti potpuno sami. Morate se pobrinuti za osnovne stvari, a samo postavljanje brzo ćete i sami savladati. Za početka trebate usisati površinu poda sa usisavačem, tako da ne ostane prljavštine na podu. Pobrinite se i za to da pod na koji postavljate Vaš linoleum bude potpuno suh.

Kod postavljanja poda od linoleuma trebate izabrati između dvije varijante tih podova, pločica ili linoleum u listovima. Ponekad polaganje pločica linoleuma može biti lakša opcija. Bez obzira kakav vaš izbor bio, pažljivo izmjerite prostoriju u koju ga postavljate.

Nakon što ste izmjerili izvaljajte linoleum i označite na list linoleuma s izbrisivim markerom. Ostavite palac prostora iznad mjere koja Vam je potrebna. Taj ekstra prostor možete kasnije lako odstraniti a ako će Vaša izmjera biti malo manje precizna tako ćete se spasiti od rupa uz zidove.

Pažljivo postavljajte linoleum

Odrolajte pola lista linoleuma i neka druga polovica bude pritisnuta na podu. Nanesite ljepilo i pažljivo počnite valjanje. Nakon što ste završili pola sobe, namotajte drugu polovicu linoleuma i ponovite.

Neka linoleum bude čvrsto zaljepljen

Uvjerite se da je linoleum priložen čvrsto na ljepilo i nije ostalo mjehurića zraka. Uz Vaš pod od linoleuma sigurno ste dobili i upute za postavljanje, jedna od najvažnijih je pričekati da se pod dobro osuši prije nego što ga počnete koristiti.

Postavljanje linoleuma na keramičke pločice

Općenito se ne preporučuje postavljanje linoleuma preko keramičkih pločica jer su dva materijala različite debljine i teksture, što može uzrokovati naboranje ili savijanje linoleuma. Osim toga, ljepilo koje se koristi za postavljanje linoleuma možda neće dobro prianjati na površinu keramičkih pločica, što može rezultirati olabavljenjem ili ljuštenjem linoleuma tijekom vremena.

Ako svoje keramičke pločice želite obložiti novim podnim materijalom, obično je bolje prvo ukloniti pločice i početi s čistom, glatkom podlogom. To će vam dati stabilniju podlogu za novi pod i osigurati bolju i dugotrajniju ugradnju.

Ako ne možete ili ne želite ukloniti keramičke pločice, možda ćete moći preko njih postaviti linoleum izravnavajući sve neravnine i ispunjavajući sve praznine ili pukotine odgovarajućom masom za krpanje. Također biste trebali koristiti čvrsto ljepilo posebno dizajnirano za upotrebu na keramičkim pločicama kako biste osigurali dobru vezu između pločica i linoleuma. Međutim, čak i uz ove mjere opreza, i dalje je moguće da linoleum možda neće dobro prianjati na pločice i možda će ga trebati zamijeniti.

Similar Posts