Eko-friendly podovi

Nedugo ako ste htjeli postaviti eko-friendly podove u svoj prostor, ponuda je bila loša. No danas je situacija doista drugačija. Dizajneri sve više i više eko-friendly materijale za podne obloge tako su proizvođači podnih obloga morali iskoračiti i omogućili su prekrasne opcije u odabiru. Izdvojili smo neke od vrsta eko-friendly podnih obloga a neke su i nas potpuno oduševile. Pa počnimo sa nejaneobičnijm eko-friendly podnim oblogama.

Kožni podovi – pločice

Koža je iznenađujuće odličan materijal za podove. Komadi kože koji se upotrebljavaju za izradu kožnih podova su tanji i mekši o komada koji se koriste za remenje, torbe i novčanike. Mekani topli osjećaj pod nogama dok gazite bosi. Kožne pločice idealne su za izbor podnih obloga u spavaćim sobama i u prostorijama koje nisu jako prolazne. Kožni podovi nisu dobar izbor za kuhinju, kupaonicu i ostale vlažnije prostorije. Kožni podovi su izdržljivi i izdržati će dugo vremena. Koža je vrlo elegantan i daje svakoj prostoriji jedan poseban elegantan izgled. Na ovakve kožne pločice dobiti ćete 35 godina garancije.

Gumeni podovi

Gumeni podovi napravljeni su od recikliranih automobilskih guma koje možete vidjeti u dječjim igralištima i parkovima. Gumeni podovi polagano su postale podne obloge koje se postavljaju u kupaonice, kuhinje. Gumene pločice su vodootporne a odlične su kao podloga za hodanje. Moguće ih je nabaviti u različitim uzorcima i bojama.

P.E.T (poliester) Berber tepih

Poliesterni Berber tepih je također održivi tepih i podna obloga koju biste trebali uzeti u obzir. Poliesterni Berber tepih napravljen je od rabljenih plastičnih boca.Naravno postoji nekoliko prednosti razloga koje biste trebali uzeti u obzir. Ovaj reciklirani materijal je trajan, otporan na flekove i mrlje moguće ga je nabaviti u nekoliko vrsta uzoraka i boja. Jedan nedostatak je što ako se otegne može se rasplesti ako se dobro ne popravi. I podloga je pomalo gruba, pa hodanje bosih nogu i nije baš jako ugodno. No materijal je vrlo ekonomičan i treba ga uzeti u obzir.

Vuneni tepih

Tepisi su dugo mili odabir u mnogim domovima. Mekani su za hodanje po njima, udobni za sjedenje a moguće ih je nabaviti u svim bojama i mnogo različitih uzoraka. Nažalost, tepisi su uglavnom izrađeni od hlapljivih organskih spojeva ili toksina koji su štetni za okoliš ali za naše zdravlje. No postoje i eko-friendly tepisi a to su vuneni tepisi. Vuna je prirodan materijal koji je također prije izrade tepih moguće pofarbati u bilo koji boju. Vuna je jedan od materijal koji se prvi počeo koristiti kao podna obloga, vrlo je trajan i može trajati stoljećima. U nekim obiteljima se vuneni tepih prenosi s generacije u generaciju. No naravno postoje i materijali za izradu su juta, pamuk i sisal.

Staklene pločice

Jeste li se ikada zapitali što se dogodi sa svim razbijenim bocama od vina, pive koje idu na reciklažu? Pretvorene su u prekrasne staklene pločice koje se postavljaju na zidove kupaonice i kuhinje. Staklo također ima prednosti kao i dugi eko-friendly materijali. Prednost je što staklene pločice neće na sebe navući plijesni. Lako se održavaju i neće se trajno zaprljati. Također staklene pločice moguće je nabaviti u mnogo različitih boja i uzoraka. Staklene pločice reflektiraju svjetlo pa ih je moguće postaviti i us sobe.

Betonski podovi

Polirani beton je održiv materijal koji dobiva na popularnosti. Polirani betonski podovi dličan su izbor za podne podloge. Sjajan i tajan možete ga postaviti u bilo koju prostoriju. Slaganjem pločica efekta, možete kombinirati različite boje i uzorke. Beton je ekstremno izdržljiv, jednostavan za čišćenje i održavanje i neće ga biti potrebno više mijenjati.

Similar Posts