Izbor i cijene parketa

Koji parket izabrati,koje je drvo najbolje i koliko će me sve to koštati pitanja su koja si najčešće postavljamo kad pomislimo o postavljanju parketa u svoj dom.

Ukoliko se odlučite za postavljanje parketa morat ćete prvo izabrati parket koji želite. Proizvođači parketa proizvode velik broj različitih uzoraka.

U običnim prodavaonicama građevinskog materijala zasigurno ćete pronaći velik izbor klasičnih uzoraka parketa pa možete za sebe pronaći točno onakav kakav ste zamislili.

Izbor uzorka parketa razlikuje se od izbora drveta od kojeg je parket izrađen. Parketi se mogu nabaviti u zaštićenim ili nezaštićenim pločicama.

Također parketi mogu biti ili od punog ili od plastificiranog drveta. Izbor drveta od kojega se parket izrađuje je prilično velik, ali ljudi se najčešće odlučuju za jasen, bijeli ili crveni hrast, kesten ili čak neku egzotičnu vrstu.

Iako je parket popularan zbog svoje glatke lakirane površine neki preferiraju parket sa vidljivom teksturom pa je i takav dostupan u trgovinama.

Cijene parketa

Cijena drveta, laka i složenost uzorka su neki od faktora koji će utjecati na cijenu parketa. Puno drvo je na primjer dosta skuplje nego plastificirani parket.

Kupnja zaštićenog parketa znaći da je proizvođač na pločice takvog parketa naniop zaštitni sloj i premazao ga voskom ili lakom kako ne bi održavanje takvog parketa učinili lakšim.

Ukoliko si možete priuštiti taj dodatni trošak na ovaj ćete naćin izbjeći komplikacije oko zaštite i premazivanja parketa što znači da ćete samo postaviti parket i Vaš pod je gotov.

Lakiranje parketa

Nezaštićene pločice parketa su nešto jeftinije i naravno dozvoljavaju da parket prelakirate prema vlastitim željama što može biti prednost. Ukoliko ste odlučite za ovu opciju imat ćete malo više posla. Jednom kada postavite takav parket morat ćete izbrusiti pod, zaštititi parket za to predviđenim sredstvom i na kraju ga premazati sa nekoliko slojeva zaštitnog laka. Čitav taj proces potrajat će nekoliko dana zbog toga što se svaki sloj laka mora dobro osušiti prije nanošenja slijedećeg sloja. Za koju god da se opciju odlučite nećete požaliti što ste ugradili parket u Vaš dom. Parketi i vrste, egzotični parketi, bambus parketi, masivni parket, gotovi parketi, kakav parket kupiti, postavljanje parketa, prednosti parketa, parketi izračun,njega bambus parketa.

Similar Posts